Wykonanie
Pyszne pełnoziarniste
płatki jaglane z
kokosową nutą, prażone
jabłka z
cynamonem na wierzchu uprażone
orzechy włoskie i odrobina
kokosu. Kto chętny?Składniki na 3-4 porcje:- 500 ml
mleka- 5 łyżek pełnoziarnistych, błyskawicznych
płatków jaglanych- 3 łyżki
wiórków kokosowych- 5 średnich
jabłek-
cynamon- 1 łyżeczka
cukru brązowego- garść obranych
orzechów włoskichMleko zagotować, dodać
płatki jaglane i
wiórki kokosowe, gotować kilka minut na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na największych oczkach. Przełożyć na suchą patelnię, dodać
cukier i
cynamon, prażyć przez kilka minut.Przestudzone
płatki jaglane z wiórkami przełożyć do szklanek lub miseczek, dodać uprażone
jabłka.
Orzechy włoskie posiekać ,uprażyć na suchej patelni, ozdobić nimi deser. Wierzch posypać odrobiną
wiórków kokosowych. Deser najbardziej smakuje kiedy jest jeszcze ciepły.