ßßß Cookit - przepis na Powidla sliwkowe

Powidla sliwkowe

nazwa

Wykonanie

« Salatka owocowa z ryzem
Spagetti z bialym serem i ... »
Powidla sliwkowe
Takie prawdziwe domowe i smaczne :)
Ilość: około 4 - 5 słoików 300 ml
Składniki:
1 kg śliwek węgierek zwykłych
0,5 kg cukru
Przygotowanie:
Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki. Przygotowane owoce przepuszczamy przez maszynkę do mielenia i wstawiamy na małym ogniu. Gdy owoce zaczną puszczać sok dodajemy cukier i na wolnym ogniu smażymy mieszając od czasu do czasu przez około godzinę. Podsmażone owoce odstawiamy i smażymy jeszcze przez dwa lub trzy dni po około półtorej godziny dziennie. Następnie gotowy wrzący dżem przekładamy do słoików oraz szczelnie zakręcamy, pasteryzujemy i stawiamy słoiki do góry dnem do ostygnięcia.
czwartek, 22 października 2015, karto_flana
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2015/10/Powidla-sliwkowe.html