Wykonanie
« Salatka owocowa z
ryzemSpagetti z
bialym serem i ... »
Powidla sliwkoweTakie prawdziwe domowe i smaczne :)

Ilość: około 4 - 5 słoików 300 mlSkładniki:1 kg
śliwek węgierek zwykłych0,5 kg
cukruPrzygotowanie:
Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki. Przygotowane
owoce przepuszczamy przez maszynkę do mielenia i wstawiamy na małym ogniu. Gdy
owoce zaczną puszczać sok dodajemy
cukier i na wolnym ogniu smażymy mieszając od czasu do czasu przez około godzinę. Podsmażone
owoce odstawiamy i smażymy jeszcze przez dwa lub trzy dni po około półtorej godziny dziennie. Następnie gotowy wrzący
dżem przekładamy do słoików oraz szczelnie zakręcamy, pasteryzujemy i stawiamy słoiki do góry dnem do ostygnięcia.czwartek, 22 października 2015, karto_flanapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Komentarze