ßßß Cookit - przepis na A na deser dziś tapioka z mango!

A na deser dziś tapioka z mango!

nazwa

Wykonanie

Tapiokę poznałam całkiem niedawno ... jest zupełnie inna niż chia, którą jadam, jest kremowa i przypomina waniliowy pudding. Można powiedzieć, że ją pokochałam. Tapiokę dla tych którzy nie wiedzą, przepłukuje się w zimnej wodzie kilka razy tak jak ryż do sushi, następnie namacza się w czystej wodzie przez noc i dopiero gotuje w mleku.Należy pamiętać, że po schłodzeniu dość mocno tężeje. Dowiedziałam się tego w niedawno też otwartym sklepie z orientalna żywnością, w którym udzielają informacji właściciele sklepu. W sklepie można kupić przeróżne produkty chińskie, tajskie, japońskie i będzie można niebawem nauczyć się rytuału parzenia herbaty- podobno mają być warsztaty :-)
Tapioka to idealne śniadanie, idealny deser i idealna kolacja.
przepis własny
Składniki: na 4 porcje
800g dowolnego mleka (ryżowe, sojowe, kokosowe, owsiane, migdałowe )
70g tapioki drobnej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
przecier z mango ( użyłam takiego )
Tapiokę płuczemy kilka razy na sicie, następnie przekładamy do garnka i zalewamy świeżą zimną wodą. Odstawiamy do namoczenia przez noc. Kolejnego dnia osączamy tapiokę z wody. W garnku zagotowujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym i dodajemy tapiokę. Gotujemy ciągle mieszając rózgą na wolnym ogniu przez 20 minut do czasu aż kuleczki tapioki zrobią się przeźroczyste. Przekładamy tapiokę do szklanek i od razu nakładamy przecier mango ( bez przecieru na wierzchu deseru pojawia się skorupa ) Schładzamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Smacznego :-)
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2015/11/a-na-deser-dzis-tapioka-z-mango.html