ßßß Cookit - przepis na wigilijna zupa migdałowa

wigilijna zupa migdałowa

nazwa

Wykonanie

Przepis znalazłam w starej książce kucharskiej z 1964 roku, leżała sobie zapomniana u mamy na strychu.
Dla mnie pachnie Świętami :))
Delikatna zupka o mocnym migdałowym aromacie, sycąca dzięki ryżowi. Ja podałam ją w wersji na słodko :)
0,5 szklanki migdałów (ja ułatwiłam sobie sprawę i użyłam płatków migdałowych)
3 szklanki mleka
ugotowany ryż (dałam 100 gramów, czyli 1 torebkę)
2 łyżki cukru
0,5 łyżeczki cukru waniliowego
Migdały sparzyć, obrać ze skórek i wysuszyć na papierze (najlepiej przez całą noc). Ja użyłam płatków migdałowych.
Następnie migdały zmielić lub przepuścić przez maszynkę, ja zmieliłam w młynku do kawy na prawie mączkę.
Wsypać je do mleka i gotować na maleńkim ogniu przez 15 minut. Zupkę osłodzić wedle uznania. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
UWAGA:
Do zupy można dodać również cynamon lub sparzone wcześniej rodzynki, jeśli ktoś lubi, ewentualnie mleko ugotować z migdałami i dwoma goździkami.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/12/swiateczna-zupa-migdaowa.html