Wykonanie
Podobno na śniadanie dobrze jest dostarczyć sobie trochę węglowodanów - dają energię na cały dzień, a na pewno na przedpołudnie :-) Robicie tak? Mnie się czasem udaje :-) A lubicie
ciastka zbożowe, pełnoziarniste, wzbogacone różnymi dodatkami? Ja tak i to bardzo :-) Dlatego od niedawna postanowiłam sobie przygotowywać je sama :-) Takie jak lubię najbardziej, a do tego
mogę sobie tworzyć takie ich smaki jakich nie ma w sklepie :-) Te dzisiejsze może są mało dietetyczne, w końcu mają sporo
masła w sobie, ale za to jakie pyszne! Delikatne i kruche - jak wszystkie
ciastka maślane, a do tego w wersji podstawowej wymagają naprawdę niewiele składników :-) Punktem wyjścia przy robieniu ciasta były dla mnie rogaliki trzyskładnikowe i chociaż efekt końcowy różni się znacznie to zachęcam Was do tworzenia takich właśnie szybkich
ciastek, idealnych na drugie śniadanie :-) W końcu możecie nadać im smak najbardziej Wam odpowiadający, a to duża ich zaleta :-)SKŁADNIKI2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej1 szklanka drobnych
płatków owsianych250 g
masła1/2 szklanki gęstego
jogurtuDodatkowo:4 łyżki
suszonej żurawiny4 łyżki
orzechów nerkowca lub inne dodatki, które lubicie lub akurat macie pod ręką
Mąkę i
płatki wsypujemy do dużej miski lub na stolnicę, a następnie rozcieramy w dłoniach z
masłem podzielonym na kawałki aż powstaną wilgotne grudki. Dodajemy
jogurt i wybrane dodatki (
orzechy,
żurawinę,
suszone śliwki,
rodzynki,
migdały - musicie drobno posiekać, łatwo wtedy wgniotą się w ciasto i będzie wygodniej formować
ciasteczka). Całość wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie robimy z ciasta kulki wielkości
orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. Gotowe :-)