Małe, niepozornie wyglądające trufelki pełne smaku. Z bogatych w witaminy i składniki odżywcze składników. Bez dodatku cukru, ale z pysznymi daktylami. Z kawałeczkami chrupiących orzechów i nutą pomarańczy. Pyszne!Składniki (na ok. 12 trufelków):100 g daktyli bez pestek (niesiarkowanych)70 g orzechów włoskich1 łyżka gorzkiego kakao2 łyżki wiórków kokosowych5 łyżek płatków owsianych50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy4 krople aromatu rumowegomiód (opcjonalnie)Dodatkowo:1/2 łyżki gorzkiego kakao (do obtoczenia)Daktyle namoczyć w 1/2 szklanki gorącej wody. Kiedy namiękną odlać wodę, pozostawiając ok. 1 łyżki i całość zmiksować na gładką masę. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Zmiksować na gruboziarnistą pastę. Płatki zmiksować z sokiem z pomarańczy. Składniki przełożyć do miski. Dodać kakao, wiórki, skórkę z pomarańczy i olejek. Całość wymieszać i chwilę zagnieść. Masę na trufelki wstawić do lodówki do schodzenia na ok. 30 minut. Zwilżonymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Trufelki obtoczyć w gorzkim kakao. Schłodzić w lodówce przed podaniem. Smacznego!