Wykonanie
Nie za słodkie i bardzo smaczne
ciasteczka z
płatków owsianych i
banana, z dodatkiem ziaren to idealna propozycja na zdrową przekąskę do szkoły czy pracy. Takie
ciastka świetnie smakują z
kubkiem ciepłego
mleka lub gorącą
kawą z aromatycznymi, jesiennymi
przyprawami. Przygotowanie ich zajmuje chwilę, nie wymaga specjalnych umiejętności, więc z powodzeniem możecie zaprosić dzieci do wspólnego pieczenia. To
ciastka idealne na drugie śniadanie. A jeśli zdarzy Wam się zaspać, także na pierwsze ;)
Ciasteczka te są miękkie i delikatne, a zarazem bardzo aromatyczne, dzięki dodatkowi skórki z
pomarańczy. Niebawem planuję upiec wersje na bogato z
bakaliami, myślę, że wyjdzie równie smacznie. Zajadajcie na zdrowie! :)
Składniki (na ok. 9 małych
ciasteczek):100 g
płatków owsianych górskich2 małe
banany (masa netto ok. 180 g)skórka otarta z 1
pomarańczy1 łyżeczka
miodu1 łyżka
otrębów żytnich1 łyżka łuskanego
słonecznika1 łyżka ziaren
sezamu1/2 łyżki
siemienia lnianegoBanany rozgnieść widelcem na papkę. Dodać startą skórkę z
pomarańczy,
płatki owsiane, siemię,
słonecznik,
sezam oraz
miód. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. Odstawić na ok. 10 minut. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni (grzałka góra-dół). Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Zwilżonymi
wodą dłońmi formować małe kulki i delikatnie je spłaszczyć. Ułożyć na papierze. Piec przez około 18-20 minut do zrumienienia. Smacznego!Rady: Aby
ciastka miały intensywniejszy smak można wcześniej podprażyć
płatki owsiane na suchej patelni.