Wykonanie
Dostaliśmy pyszne
śliwki. Uznałam, że trzeba przerobić je na
przetwory. Postanowiłam zrobić coś, co
będę mogła wykorzystać do zimowego grzańca lub
herbaty.Składniki:2,5 kg
śliwek węgierekok. 1,5 szklanki
cukru (zależy od tego jak słodkie i soczyste są
śliwki)6
goździkówotarta skórka i sok z połowy
pomarańczy (
pomarańcza była duża)
Śliwki umyć, usunąć pestki (odrzucić te robaczywe), umieścić w garnku z grubym dnem, zalać
wodą. Zagotować, dodać połowę
cukru,
goździki, skórkę oraz sok, gotować aż
śliwki zmiękną i lekko zaczną się rozpadać. Jeśli potrzeba, dodać więcej
cukru (
syrop powinien być dość słodki, ale inne smaki też powinny być wyczuwalne), jeszcze raz zagotować. Gorące
śliwki przelać do słoików, nie trzeba pasteryzować.