Wykonanie
Rajskie jabłuszka to wspomnienie z dzieciństwa mojego taty. Ja do niedawna nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje, mimo, że jabłuszka rosną przed moim blokiem. Myślałam, że to jakieś takie
dziwne czereśnie, albo inne
wiśnie :)No i przepraszam za rozmazane zdjęcie.Składniki:- 1 kg jabłuszek- 1 kg
cukru- 1 łyżeczka
goździków- 2-3 kawałki kory cynamonowej- skórka otarta z 1
pomarańczyPrzygotowanie:Jabłuszka myjemy, odcinamy 1/3 długości każdego ogonka. Każde jabłuszko nakłuwamy kilka
razy. Wkładamy je do garnka i zalewamy zimną
wodą tak, aby zakryła
owoce. Podgrzewamy je na bardzo małym ogniu, do momentu zagotowania.Kiedy jabłuszka zmiękną odcedzamy je i polewamy bardzo zimną
wodą.Gotujemy
syrop: 1 kg.
cukru,
goździki, skórkę z
pomarańczy i korę
cynamonową gotujemy w 2 szklankach
wody, którą odcedziliśmy z jabłuszek. Nie gotujemy zbyt długo, aby
syrop za bardzo nie zgęstniał. Lekko ciepłym zalewamy jabłuszka i zostawiamy je np. w misce pod przykryciem na 12 godzin.Następnego dnia odlewamy
syrop do garnka, dodajemy do niego ćwierć kilo
cukru i jeszcze raz go zagotowujemy. Ciepłym ponownie zalewamy jabłuszka.Trzeciego dnia ponownie odlewamy
syrop, dodajemy resztę
cukru i zagotowujemy.
Owoce przekładamy do słoików i zalewamy
syropem. Całość pasteryzujemy 5-7 minut.Smacznego!!Jabłuszek można użyć np. jako ozdoby do ciast,
ciastek (zamiast
wiśni) lub po prostu zjeść :)