ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki ze śliwkami i orzechową kruszonką.

Drożdżówki ze śliwkami i orzechową kruszonką.

nazwa

Wykonanie

Kolejne już drożdżówki tym razem z owocami jesieni - śliwkami. Pysznie kwaśne śliwki i orzechowa kruszonka idealnie do siebie pasują :) To na prawdę dobre połączenie! Warto spróbować tym bardzie, że przepis jest prosty no i jest wersja ekspresowa z wykorzystaniem piekarnika do wyrastania ciasta ( dla mało cierpliwych czyt. mnie ) :)
Składniki : ( na 15 drożdżówek )
* 250 ml mleka,
* 40 g drożdży,
* 500 g mąki, plus do podsypania,
* 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
* 3 jajka,
* 50 g masła, rozpuszczonego,
* 500 g śliwek,
* 2 łyżki cukru,
Składniki na orzechową kruszonkę :
* 1 łyżka miękkiego masła,
* 2 łyżki cukru pudru,
* 2 łyżki mąki,
* 40 g orzechów bardzo drobno posiekanych,
Przygotowanie :
Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieć palcami.
W minimum pół litrowym naczyniu przygotuj zaczyn.
W 250 ml ciepłego mleka rozpuść dwie łyżki cukru, dwie łyżki mąki i pokruszone drożdże.
Odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. W wersji przyspieszonej wstaw do nagrzanego do 40 stopni Celsjusza piekarnika i zostaw na około 5 minut ( uważaj bo może wykipieć ).
Śliwki umyj i osusz, wyjmij pestki i przekrój śliwki na połówki ( duże na ćwiartki ) wymieszaj z dwoma łyżkami cukru i odstaw.
Pozostałą mąkę przesiej do miski razem z cukrem wanilinowym, dodaj dwa jajka, 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła a także powstały zaczyn. Wszystko zagnieć na gładkie ciasto - w razie gdyby było zbyt klejące dodaj mąki.
Ciasto przełóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut - ciasto powinno podwoić swoją objętość. W wersji przyśpieszonej wstaw miskę do piekarnika ( 40 stopni ) na około 10-15 minut.
Gotowe ciasto rozwałkuj, podsypując mąką, na grubość około 1.5 cm - będzie to bardzo łatwe.
Następnie przy użyciu szklanki wytnij koła, pozostałe ciasto zagnieć, rozwałkuj i wytnij kółka. "Placki" ułóż na papierze do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut - szybka wersja do piekarnika ( 40 stopni ) na 5 minut.
W wyrośniętych plackach dnem szklanki ( mniejszej niż do wykrawania ) delikatnie zrób wgłębienia.
W dołeczkach układaj kawałki śliwek.
Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Drożdżówki posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 12-15 minut - do czasu aż brzegi ładnie się zarumienią.
WERSJA DO DRUKU / ZAPISU ( wystarczy kliknąć na obrazek )
https://drive.google.com/file/d/0B2Bd2UdC44X4Zjdua0lnX1dta1E/view?usp=sharing
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2015/10/drozdzowki-ze-sliwkami-i-orzechowa.html