ßßß Cookit - przepis na SERNIK MIGDAŁOWY, NA BEZGLUTENOWYM SPODZIE Z CIASTECZEK AMARETTI

SERNIK MIGDAŁOWY, NA BEZGLUTENOWYM SPODZIE Z CIASTECZEK AMARETTI

nazwa

Wykonanie

Dla wszystkich sernikożerców, ten sernik, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Cudowny smak, aromat, po prostu bajka... I choć miałam małe obawy..., gdyż mój Małżonek nie przepada za eksperymentami sernikowymi, to na szczęście niepotrzebnie się obawiałam. Bowiem tym był wprost zachwycony, powiedział nawet, że to najlepszy sernik jaki jadł... :-)
A to niebywały komplement, tym bardziej, że to ciasto piekłam właśnie dla niego... :-)
Inspiracją był przepis znaleziony w Kuchni Wyjątkowych Smaków, zmodyfikowałam go tylko na wymiary swojej formy (....i... i właśnie teraz odkryłam..., że zamieniłam ricottę na mascarpone, i to już kolejny raz...może dzięki temu wyszedł tak pyszny...).
Piekłam w tortownicy o śr.25cm.
Składniki:
Spód:
- 200g ciastek amaretti
- 50g masła
- 1 łyżka likieru amaretto
- 2 łyżki mielonych migdałów (gdyby masa była zbyt mokra)
Masa serowa:
- 850g mascarpone
- 350g ricotty (dałam twaróg "Juliko")
- 150g cukru trzcinowego lub zwykłego (lub ksylitolu)
- 150g mielonych migdałów
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 3 łyżki amaretto
Dodatkowo:
- puder trzcinowy do oprószenia ciasta
Ciasteczka miksujemy, dodajemy rozpuszczone masło i amaretto (ja dodałam także 2 kopiaste łyżki mielonych migdałów). Masę mieszamy i rozkładamy na spodzie blaszki (dno wyłożone papierem do pieczenia). Dokładnie wygniatamy spód i wstawiamy blaszkę do lodówki.
Mascarpone, ricottę (lub zwykły twaróg mielony), cukier, mielone migdały, mąkę ziemniaczaną, jajka i amaretto wrzucamy do miski i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Masę wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy ok. 90 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu.
Przed podaniem oprószyć pudrem trzcinowym lub zwykłym.
Smacznego :-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2015/11/sernik-migdaowy-na-bezglutenowym.html