Wykonanie
Witajcie kochani. Na bazie rosołu można przygotować błyskawicznie wiele smacznych zup i
sosów. Jeśli szukacie dobrego przepisu na pyszną zupę z dyni to zapraszam do mnie.
Dynia sama w sobie nie ma szczególnego smaku, ale które warzywa są smaczne bez
przyprawy...
Dynia szczególnie jako mega odżywczy
słoneczny melon zasługuje na powszechne spożycie niezależnie od wieku.
Do zupy wykorzystałam resztę rosołu z poprzedniego dnia z kawałkami
selera,
pietruszki,
marchewki,
cebuli,
czosnku i niewielkim kawałkiem
kurczaka, pozbawionego kości.Składniki na 4 porcjeokoło 1,5 litra rosołu wraz z warzywami i
mięsem (
mięso opcjonalnie, ale już minimalna ilość dodaje sporo smaku)3-4 szklanki pokrojonej dyni pokrojonej w kostkę - polecam połówkę dyni hokkaido - można gotować ją w skórce i ma piękny kolor
cukier,
sól,
pieprz do smaku (polecam z dodatkiem
pieprzu Cayenne)trochę
natki z
pietruszki do zmiksowania lub posiekaniaPrzygotowanieLINK do przepisu na filmie
Dynię gotuję kilka minut do miękkości w rosole. Odcedzone warzywa i
mięso z rosołu oraz
dynię miksuję na gładko. W trakcie rozrzedzam rosołem, jesli zupa zbyt gęsta. Zagotowuję
dyniowy krem, przyprawiam i zestawiam z ognia. Gotowe!Życzę smacznego!Pozdrawiam Weronika