ßßß Cookit - przepis na pomidory malinowe, cukinia, burak i trochę mozzarelli

pomidory malinowe, cukinia, burak i trochę mozzarelli

nazwa

Wykonanie

Ahoy!
No i co, koniec października mamy. Szkoda, bo lubię ten miesiąc jakoś wyjątkowo, choć jak wpadnie już połowa listopada, to bliżej świąt jakoś i człowiek jakiś taki inny, nie ??
Przyznam się, że już wleciałam na strych, przejrzałam wstępnie bombki, ale tylko dlatego, że na nie wpadłam, także tego, jeszcze mi nie grzeje, nie aż tak ;p
No, ale może przejdę do meritum, czyli do wpisu, bo na pewno nie jest to przepis.
Raczej obiad pod hasłem "co by tu?". Na pewno też znacie ten myk, także zbędny jest tu mój wywód na jego temat ;) Obiad robił się sam, bo jakoś tak siły brak, coś mnie łapie, gardło....pewnie niebawem stracę głos, oł jeee !;p
Oczywiście, ilość składników jest u mnie przypadkowa, dałam ile miałam, to się nazywa "czyszczenie lodówki". Dobraa, zapraszam na posta, enjoy !
Przygotowanie: około 50 minut
Składniki:
kilka pomidorów malinowych
2 mniejsze cukinie
1 burak
2 kulki mozzarelli
* papryka czerwona opcjonalnie
natka pietruszki
sól morska, pieprz świeżo zmielony
olej rzepakowy z bazylią
szczypta chilli
szczypta kurkumy
szczypta słodkiej papryki
Pomidory po umyciu kroję na plastry, w miarę możliwości tej samej grubości.
Cukinię obrałam ze skóry, pokroiłam na plastry (skóra nie była zachwycająca).
Buraka po obraniu ze skóry, również pokroiłam na plastry.
** Wszystko powinno być mniej więcej tej samej grubości, wówczas mamy pewność, że warzywa upieką się równomiernie.
** Cukinię najlepiej oprószyć solą, pozostawić na jakieś 30 minut, po czym przemyć zimną wodą, nie odda tyle wody podczas pieczenia.
Włączam piekarnik na 200 st albo 180 z termoobiegiem.
Do naczynia wlewam odrobinę oleju, następnie po kolei układam plastry warzyw, na przemian, kolejność oczywiście dowolna. Układam je dosyć ciasno, żeby jak najwięcej warzyw się zmieściło.
Pomiędzy plastry wkładam kilka plastrów sera. Polewam całość odrobiną oleju, okraszam przyprawami.
Wkładam do piekarnika na jakieś 25-30 minut, zależy jak dobry piekarnik macie, trzeba obserwować.
A! Ja lubię kiedy warzywa są al dente ;) Wiadomo, co kto lubi :)
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2015/10/pomidory-malinowe-cukinia-burak-i.html