ßßß Cookit - przepis na Bułki żytnie pełnoziarniste

Bułki żytnie pełnoziarniste

nazwa

Wykonanie

Bułki w 100% żytnie. Ciężkie, sycące, zdrowe - pełne otrąb - zaliczane do "konkretnych" bułek. Tylko na zakwasie. Robi się je szybko - tylko czas oczekiwania jest dość długi. Naprawdę są niekłopotliwe. Znalezione na blogu Agaty, od razu zrobiłam z potrójnej porcji, bo 8 małych bułeczek starczyłoby na bardzo krótko - a tak jest i do jedzenia i do zamrożenia. Poniżej podaję z niewielkimi zmianami. Ponoć długo pozostają świeże [ja piekłam wczoraj w nocy, więc nie miałam jeszcze okazji sprawdzić]. Wyszło mi 24 małych bułek.
Zaczyn
* 66 g zakwasu żytniego
* 390g wody
* 450g mąki żytniej typ 2000 (razowej)
W misce połączyć zakwas z wodą, dosypać mąkę i dokładnie wymieszać gęste ciasto. Przykryć folią i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.
Ciasto
* cały zaczyn
* 450g mąki żytniej typ 2000
* 330 wody
* 21 g soli
Do zaczynu dodać pozostałe składniki, wyrabiać przez 5 minut [można łyżką].
Miskę przykryć folią i odstawić na 2 godziny w temp. pokojowej.
Czubata stołowa łyżka ciasta starcza na 1 bułkę. Uformować bułki dłońmi [uwaga: ciasto jest gęste i klejące] - pomoże namoczenie dłoni. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając przynajmniej 1,5 odstępy.
Blachę włożyć do dużej foliowej torby i odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny, aż bułeczki podwoją objętość (u mnie wyrastały ok. 5 godzin).
[w trakcie rośnięcia bułka rozpłaszczy się a jej powierzchnia zrobi się porowata].
Bułki wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni, spryskać ścianki piekarnika wodą ze spryskiwacza, piec ok. 25 minut [8 minut przed końcem pieczenia otworzyć na chwilę drzwiczki, by para się ulotniła].
Upieczone bułki, zostawić do ostygnięcia na kuchennej kratce.
Indeks glikemiczny:
pieczywo żytnie - 50 IG
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2010/03/buki-zytnie-penoziarniste.html