Wykonanie
Mam wrażenie, że już wszyscy próbowali chia
puddingu - Instagram jest pełen zdjęć smakowitych koktajli i deserów tego typu. Jednak w komentarzach wciąż pojawiają się pytania dotyczące jak go zrobić. Wcale mnie to nie dziwi, bo kogo nie nęci deser, który jest dla Ciebie zdrowy, dobry a do tego zdecydowanie lekki i odżywczy!?Mój dzisiejszy przepis wzbogacony jest o dodatkowe słodzidło w postaci
stewii - jeśli ją lubisz to ją dodaj. Jeśli nie - naprawdę nie musisz, bo nie zmieni to konsystencji ostatecznej
puddingu. Jeśli Twoja "rozpiska" wyklucza niektóre składniki dzisiejszego przepisu - zmień je lub pomiń. Traktuj recepturę jako wskazówkę, a nie sztywny nakaz. Dzięki temu puścisz
wodze fantazji i stworzysz w kuchni coś swojego - niepowtarzalnego ;)Zasada jaką ja lubię to 2 łyżki nasion chia na 250ml
mlekaSkładniki na 3 desery500ml
mleka owsianego4 łyżek nasion chia10 kropli
stewii w płynie - równowartość 2 łyżeczek
ksylitolu1 szklanka
owocówPrzygotowanie
Mleko mieszamy z nasionami i
stewią i wstawiamy w naczyniu do lodówki. Po 15-20 minutach ponownie dobrze mieszamy. Po drugim mieszaniu pozostawiamy na przynajmniej 5 godzin.
Ja lubię naprawdę "słodko-słodko". Czyli korzystam w przygotowaniu budyniu ze słodkiego
mleka - owsianego, krowiego bez laktozy czy
migdałowego. Ale można wziąć
kokosowe czy
ryżowe - zdecydowanie mniej słodkie. Zamiast dosładzać
stewią można użyć
miód, ale można też dodać wyłącznie
owoce. Jakie? - Jakie masz: suszone, kandyzowane, świeże lub mrożone! Prawda, że to proste! :)A nasiona chia są już dobrze znane wszystkim jako wspaniałe źródło OMEGA 3 są też niezwykle bogate w wapń, żelazo,
białko, potas, błonnik, magnez oraz fosfor. Ale to nie wszystko!Podoba Wam się ten deser, lecz uważacie, że nasiona chia są drogie? Nic bardziej mylnego!Po pierwsze dziennie zaleca się spożywać jedną łyżkę stołową nasion.Mam nadzieję, że polubicie ten wspaniały
budyń, bo jest cholernie zdrowy :)Pozdrawiam,Ania