ßßß Cookit - przepis na ZUPA KREM Z DYNI I ZIELONEJ SOCZEWICY Z CHIPSAMI Z JARMUŻU

ZUPA KREM Z DYNI I ZIELONEJ SOCZEWICY Z CHIPSAMI Z JARMUŻU

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI:
1/2 dyni (moja w całości ważyła 3 kg)
włoszczyzna (3 marchewki, 1/4 selera, kawałek kapusty włoskiej, 1 cebula, natka pietruszki, 1 korzeń pietruszki, por)
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
2 goździki
1 puszka zielonej soczewicy
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
3 suszone papryczki pepperoni
1 łyżeczka suszonego lubczyku
świeżo mielony pieprz
sól do smaku
600 ml wody
mleko kokosowe
chipsy z jarmużu
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa myję, obieram i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam olej i smażę przez około 10 minut warzywa z dodatkiem pepperoni, soczewicy, ziela, liści i czosnku. Podsmażone warzywa przekładam do thermomixa dolewam wodę i ustawiam czas 25 min/100*C/obr.1.
Dodatkowo na samej górze założyłam pojemnik do gotowania na parze i przy okazji zrobiłam część dyni oraz brukselkę dla męża.
Gdy zakończył się program gotowania dolałam do zupy 150 ml mleczka kokosowego i ustawiłam czas 1 min/obr. 10.
Zupę podałam z chipsami z jarmużu i kleksem mleczka kokosowego.
JAK ZROBIĆ CHIPSY JARMUŻOWE?
2 garści jarmużu rozsyp na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskaj olejem. Piecz w temperaturze 200*C przez 5 minut :)
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2015/10/zupa-krem-z-dyni-i-zielonej-soczewicy-z.html