Wykonanie
Śledź jest w Polsce ogromnie popularny. Ja zjem, ale czy lubię? Nie wiem. Jest jeden wyjątek, który wśród zagorzałych przeciwników
śledzia znalazł swoich wielkich fanów. To
śledź pod pierzynką. Dzięki tej potrawie święta Bożego Narodzenia są dla mnie wyjątkowe i smaczne. Bez
śledzika pod pierzynką Wigilia się nie liczy
Print RecipeDanie KolacjaKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania6 porcji 15 minutPorcje Czas przygotowania6 porcji 15 minut
Śledź pod pierzynkąPrint RecipeDanie KolacjaKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania6 porcji 15 minutPorcje Czas przygotowania6 porcji 15 minutSkładniki4 płaty
śledzia(w
oleju)2 szt.
ogórka kwaszonego1 szt.
jabłka1 sztuka
cebuli średniej3 łyżki
majonezu1 łyżka
jogurtu naturalnegoPorcje: porcjiSposób przygotowania
Śledzia wyjąć z
oleju i odsączyć. Pokroić na kawałki szerokości ok. 1,5 cm i ułożyć ściśle na talerzu.
Cebulę,
ogórka i obrane
jabłko pokroić w kostkę i warstwami ułożyć na
śledziu (w podanej kolejności).
Majonez wymieszać z
jogurtem i tak przygotowanym sosem obłożyć
sałatkę. Przed podaniem odczekać ok. 15 minut.Share this Recipe