Wykonanie
Liście
szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Właściwości lecznicze
szpinaku to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy. Poza tym
szpinak bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy.I właśnie dlatego warto używać
szpinaku w swojej kuchni. Wiele osób pamięta
szpinak jako paciaję bez smaku serwowaną w stołówkach. Ohyda. Jednak dania ze
szpinakiem nie dość, że zdrowe to są smaczne jak koktajl ze
szpinakiem.Ten przepis mam o przyjaciółki za co bardzo jej dziękuję, bo jest super
Print RecipeDanie Przekąski, ŚniadaniaKuchnia PolskaPorcje2 porcjePorcje2 porcje
Koktajl ze
szpinakiemPrint RecipeDanie Przekąski, ŚniadaniaKuchnia PolskaPorcje2 porcjePorcje2 porcjeSkładniki1 szt.
banana(dojarzałego)1 szt.
jabłka1 garść
szpinaku200 ml
soku jabłkowego100 ml
wody(opcjonalnie do rorzedzenia)1 łyżka
otrębów owsianych(opcjonalnie)Porcje: porcjeSposób przygotowania
Szpinak i
jabłko dokładnie umyć,
banana obrać (
jabłka nie obieramy, najwięcej witamin znajduje się w skórce).
Owoce kroimy na mniejsze kawałki.Wszystkie składniki poza
wodą wkładamy do blendera i blendujemy na gładki mus. Jeśli jest za gęsty dodajemy
wodę. Podawać najlepiej od razu po zrobieniu.Share this Recipe