Wykonanie
Nalewka z
żurawiny świeżej to prawdziwy rarytas! Jej smak jest absolutnie wyjątkowy. Na pewno zrekompensuje czas oczekiwania na gotowy trunek. Trzeba bowiem wiedzieć, że
nalewka z
żurawiny wymaga niemałych pokładów cierpliwości. .Jej przygotowanie samo w sobie nie zajmuje dużo czasu, jednak okres oczekiwania na pyszny efekt końcowy może zniechęcać niecierpliwych amatorów domowych trunków. Żurawinówka gotowa jest po… 6 miesiącach od chwili przygotowania.Trochę trzeba poczekać, ale jeśli choć raz pokusicie się o własnoręczne jej wykonanie, przekonacie się na własnej skórze, że
nalewka ze świeżej
żurawiny warta jest wszystkich niedogodności!Składniki:2 kg
żurawiny1 l
wódki½ szklanki
miodu lipowego½ szklanki
soku malinowegoSposób przygotowania:
Żurawinę oczyść, przełóż do dużego słoika,zasyp
cukrem i czekaj az puści sok...trwa to bardzo długo lub zalej
wódką i pozostaw na 4 tygodnie.Ja ćwicze cierpliwość i zasypałam
cukrem:)Po tym czasie jezeli zasypałaś
cukrem zalej
alkoholem. Odczekaj 4 tyg i dodaj
miód i
sok malinowy. Jeżeli od razu zalałas
alkoholem dodaj
miód i sok. Ponownie odczekaj 4 tygodnie. Raz w tygodniu wstrząśnij słojem, by przemieszać
nalewkę.Do butelek zlej
nalewkę...i poczekaj około poł roku:)
