ßßß
Nalewka pigwowowa wbrew powszechnemu mniemaniu nie jest przygotowywana na bazie owców pigwy a pigwowca. To inny gatunek rośliny, ale właściwości zdrowotne owoców pigwy i pigwowca są zbliżone – są bogatym źródłem witaminy C oraz innych witamin i minerałów. Nie należy zapominać, że nawet pestki z pigwowca są zdrowe – można z nich zrobić doskonałą, żelową maseczkę na zmarszczki – wystarczy tylko zmielić pestki wymieszać z odrobiną wody lub oliwy. Pestki pigwowca są cennym źródłem amigdaliny czyli witaminy B 17.
Osobiście kocham nalewkę pigwową nie tylko za właściwości zdrowotno- rozweselające ale przede wszystkim za smak i aromatSkładniki:owoce pigwowca – 1 kg,wódka 40% – 1 l,cukier – 1 szklanka,miód – 4 łyżki,pomarańcza – 1 szt.Przygotowanie:Owoce pigwowca umyć i wypestkować. Następnie pokroić drobno i zalać wódką. Odstawić w ciemne chłodne miejsce na 3-4 tygodnie. Po tym czasie zlać alkohol do dużego słoja i wymieszać z 4 łyżkami płynnego miodu. Dodać skórkę startą z wyparzonej i wyszorowanej szczoteczka pomarańczy. Owoce pigwy, które pozostały po maceracji zasypać cukrem i trzymać dalej w ciemnym miejscu. Codziennie potrząsać słoikiem z owocami, aby cukier się stopniowo rozpuszczał. Po 2 tygodniach syrop powstały z owców pigwy dodać do powstającej nalewki. Owoce można dodatkowo jeszcze zalać 300 ml zimnej, ale przegotowanej wody i dobrze wymieszać, aby cały pozostały jeszcze w owocach cukier i sok się rozpuścił – dolać wodę do nalewki. Przefiltrować nalewkę przez filtry do kawy i rozlać do butelek. Odstawić w ciemne chłodne miejsce na 2 miesiące, aby się sklarowała.