Wykonanie
Pikantne skrzydełka przyrządzone z
przyprawami orientalnymi doskonale pasują do
piwa typu lager, które łagodzi ich ostry smak. Moja propozycja to idealna przegryzka na spotkanie biesiadne z przyjaciółmi. Zwłaszcza w te upalne wieczory, kiedy
piwo smakuje najbardziej. I taką przystawką nikt nie pogardzi - zapewniam:-)
Składniki:1,5 kg skrzydełek z
kurczaka,
sól i
pieprz,1 łyżka
oleju,1 łyżeczka
masła,
sos sojowy,
płatki chilli,sos słodki
chilli,2 ząbki
czosnku,+
piwo lager do podaniaPrzygotowanie:Skrzydełka dokładnie umyć, odciąć końcówki i każde skrzydełko przeciąć na pół. Dodać
sól,
pieprz i
olej. Pozostawić w marynacie przez minimum 1h. Po tym czasie włożyć do nagrzanego do 190 stop. C piekarnika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać około 45 minut. W tym czasie przygotować glazurę. W tym celu rozgrzać w garnku
masło, dodać
sos sojowy, sos
chilli, wyciśnięty
czosnek i
płatki chilli. Chwilę pogotować do zgęstnienia. Celowo nie podałam ilości składników na glazurę, żeby każdy doprawił wg swoich upodobań. Wyciągnąć skrzydełka z piekarnika. Przełożyć je na folię aluminiową lub nowy papier do pieczenia, pokryć glazurą i zapiekać około 15 minut. Podawać ze schłodzonym lagerem.Przepis stworzony do akcji: