ßßß Cookit - przepis na RÓŻOWA SÓL HIMALAJSKA

RÓŻOWA SÓL HIMALAJSKA

nazwa

Wykonanie

Sól himalajska jest najzdrowszą i najczystszą solą dostępną na ziemi.
Oryginalna himalajska sól krystaliczna pochodzi z jednego miejsca na Ziemi
wschodniego pasa Karakorum Himalajów w Pakistanie.
Sól krystaliczna płynie w czystych, białawych, różowawych i czerwonawych błyszczących żyłach gór solnych i krystalizuje się w obszarach,
gdzie odpowiednie ciśnienie stworzyło tę perfekcyjną strukturę soli krystalicznej.
Sól Himalajska ma biało-różowy kolor, jest on zależny od koloru skały z której pochodzi.
Im bardziej różowy kolor tym więcej żelaza znajduje się w danej soli.
Miliony lat temu energia słoneczna wysuszyła główne morza.
Ten rodzaj soli krystalicznej jest w całości czysty i naturalny,
podobnie jak historyczny pierwotny ocean.
Ta naturalna sól krystaliczna była przez miliony lat wystawiona na działanie ogromnego ciśnienia.
Ciśnienie to było przyczyną powstawania soli krystalicznej.
Im wyższe ciśnienie, tym bardziej doskonała struktura.
Dzięki tym informacjom i energii, kryształy skały mają
najdoskonalszą geometryczną strukturę.
Im bardziej geometrycznie idealny kryształ w kształcie sześcianu, tym większa ilość informacji, podobnie jak w przypadku diamentu. W soli krystalicznej, pierwiastki dostępne są w tak drobnych cząsteczkach, że mogą być łatwo wchłaniane przez komórki organizmu ludzkiego i poddane procesowi metabolizmu.
Sól krystaliczna, w swojej doskonałej formie, z geologicznego punktu widzenia,
jest również nazywana halitem.
Dawniej, sól ta była nazywana także "solą króla", ponieważ była zarezerwowana dla rodzin królewskich. Zwykły obywatel dostawał tylko sól kamienną.
Sól Himalajska stosowana w kuchni, uzupełnia
niedobory mikroelementów w codziennej diecie.
W tym miejscu należy podkreślić iż Sól Himalajska nie ma zanieczyszczeń jakimi są metale ciężkie, jak w przypadku soli morskiej.
Zatopione tankowce uwalniają miliony ton chemicznych substancji które
osadzają się w wodzie, z której czerpana jest następnie sól.
Sól krystaliczną powinno się używać zamiast zwykłej soli spożywczej
posypując nią jedzenie lub dodawać bezpośrednio do wody,
aby wspomóc nawadnianie organizmu.
W przeciwieństwie do powszechnie używanego, szkodliwego chlorku sodu,
himalajska sól krystaliczna wykazuje niezwykłe właściwości prozdrowotne.
Krystaliczna, czysta sól jest składnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu, nie tylko ludzkiego.Jest wolna od zanieczyszczeń i zawiera ponad 80 składników, które można znaleźć w naszym organizmie. A co najważniejsze nie jest w żaden sposób przetwarzana chemicznie. Niezmieniona przez tysiące lat zawiera wszystko to, co przyczyniło się powstania życia na ziemi.
Mikroelementy mają postać drobnych cząsteczek, dzięki czemu mogą być z łatwością absorbowane przez komórki ludzkiego ciała.
Jej lecznicze właściwości znane są od dawna, a szerokie zastosowanie czyni ją naturalnym, doskonałym środkiem wspomagającym utrzymanie w dobrej kondycji naszego organizmu oraz leczeniu wielu schorzeń zarówno zewnętrznych jak i wewnętrznych.
Pomaga kontrolować poziom wody w organizmie, co potrzebne jest do poprawnego funkcjonowania.
Wspiera układ oddechowy
Zmniejsza dolegliwości związane z chorobami zatok
Zapobiega skurczom mięśni
Zapobiega powstaniu cellulitu
Znacznie redukuje ryzyko zachorowania na reumatyzm czy artretyzm
Zapobiega rozwojowi kamieni w pęcherzyku żółciowym
W połączeniu z wodą jest niezbędna do utrzymania prawidłowego ciśnienia
Działa leczniczo w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej – roztwór 1% soli do płukania.
Wspomaga wypłukiwanie metali ciężkich,
Normalizuje ciśnienie krwi.
Działa także przeciwbakteryjnie.
Sól himalajska rewelacyjnie sprawdza się jako składnik peelingów. Doskonale radzi sobie z usuwanie martwych komórek naskórka, poprawia krążenie w skórze właściwej i wzbogaca skórę w składniki mineralne niezbędne do jej prawidłowego funkcjonowania.
Zewnętrznie sól himalajską można stosować także w postaci kąpieli solnych.
W postaci inhalacji pomaga leczyć chore zatoki, katar, oskrzela.
Kąpiel jest szczególnie polecana osobom z:
chorobami i stanami zapalnymi skóry
reumatyzmem i chorobą stawów
dietą pooperacyjną
schorzeniami stref intymnych
nawracającymi infekcjami
ciężkimi ukąszeniami owadów, pęcherzami lub ranami oraz alergiami skórnymi
Korzystnie na układ oddechowy wpływają również inhalacje z wykorzystaniem solanki.
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2013/10/rozowa-sol-himalajska.html