Wykonanie
Ostatnio w jednej z lokalnych kawiarni miałam okazję skosztować deseru przygotowanego z
ciasteczek oreo i musu
malinowego. Zainspirowana tym doznaniem stworzyłam własną wariację na temat tego prostego i szybkiego deseru.
Maliny zastąpiłam sezonowymi
owocami, a konkretnie
śliwkami, z których wyczarowałam pyszny słodko – kwaśny mus
śliwkowy. Dzięki współpracy z firmą Glasmark Krosno mój deser ślicznie prezentuje się w szklanych pucharkach na nóżce, dzięki którym mój deser wygląda jeszcze bardziej apetycznie. W wolnej chwili zapraszam do ich sklepu internetowego Kup Szkło, gdzie z pewnością każdy znajdziecie coś pięknego dla siebie.Składniki, 4 porcje:1 opakowanie
serka mascarpone 250 g250 ml
śmietanki kremówki 30% lub 36 %3 łyżki
cukru pudru1 łyżka soku z limonki/cytryny25 sztuk
ciasteczek OreoMus
śliwkowy:12
śliwek2 łyżki
stewii (lub 4 łyżki
białego cukru)2 łyżki
cukru trzcinowego4 łyżki
wodyWykonanie:Mus
śliwkowy:
Śliwki umyć, wydrylować i pokroić na małe kawałki. Pokrojone
śliwki przełożyć do rondelka i podlać
wodą. Gotować na malutkim ogniu, pod przykryciem, aż
śliwki zrobią się całkiem miękkie, rozpadną się i nabiorą konsystencji gładkiego musu. Następnie całość osłodzić
stewią oraz
cukrem trzcinowym. Jeśli konsystencja wydaje się wam za rzadka, mus należy odparować, czyli gotować dalej bez przykrycia, co jakiś czas mieszając ( gotowanie zajmie wam około 30-40 minut). Mus odstawić do wystudzenia.RADA: Podczas gotowania musu nie należy na długo odchodzić od kuchenki i pamiętać, aby od czasu do czasu go zamieszać, tak aby nie przywierał do dna rondla.
Serek mascarpone utrzeć z
cukrem pudrem i
sokiem z limonki/cytryny na gładką masę. Kremówkę ubić na sztywną masę i delikatnie połączyć z
serkiem. Odłożyć 4 sztuki
ciasteczek Oreo do dekoracji, a resztę posiekać nożem na mniejsze kawałeczki. Przygotować pucharki/szklaneczki do deseru.Na dno pucharków wyłożyć po dwie kopiaste łyżki pokruszonych
ciasteczek Oreo. Następnie 3 łyżki masy śmietankowej. Za pomocą łyżeczki wyrównać masę w pucharku. Papierowym ręcznikiem wytrzeć zabrudzone brzegi pucharka. Kolejną warstwę stanowi mus
śliwkowy. Za pomocą łyżki delikatnie na
śmietance ułożyć 3 łyżki musu
śliwkowego. Całość posypać pozostałymi
ciasteczkami Oreo. Na koniec w środek włożyć
ciasteczko Oreo. Deser smakuje najlepiej od razu po przygotowaniu.