ßßß Cookit - przepis na Pleśniak z twarogiem

Pleśniak z twarogiem

nazwa

Wykonanie

Chyba to ciasto mogę uznac za najlepsze na tym blogu :) Bardzo polecam!!
Składniki:
3 szkl. mąki pszennej
250 gr masła
5 jajek
1 szkl. cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
400-500 gr dowolnych owoców (maliny,porzeczki,agrest - mogą byc mrożone)
2 łyżki gęstej śmietany
łyżka proszku do pieczenia
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać na stolnicę. Oddzielić białka od żółtek. Zimne masło pokroić nożem na mniejsze kawałki i rozłóżyc na mące. Energicznie posiekać mąkę i masło. Następnie zrobić na środku dołek dodac żółtka, śmietanę i cukier waniliowy. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części (1 większą ). Ciasto zawinąć w folię i schować do zamrażalnika. Wysmarować dno formy (22 x 32 cm) masłem i oprószyć mąką lub wyłóżyc papierem do pieczenia. Następnie wylepić ciasto na formie (większą częścią),wylać masę twarogową po czym wysypac owoce.Ubic białka na sztywną pianę pod koniec wsypać cukier i dalej miksować. Pianę delikatnie wylac na owoce. Wyjąc mniejsze ciasto z zamrażalnika i delikatnie zetrzeć na tarce na piane z białek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C przez około 1 godziny i 15 minut. Kiedy ciasto się wystudzi polac je polewą czekoladową.
Składniki na masę twarogową:
600 gr twarogu mielonego
1/2 kostki masła lub Kasi (tem.pokojowa)
3/4 szkl. cukru
1 budyń waniliowy
2 jajka
Wszystkie składniki do masy twarogowej zmiksować razem.
Składniki na polewę:
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżka masła
2 łyżki śmietany słodkiej
Wszystkie składniki wrzucić do rondelka i podgrzać tak aby wszystkie składniki się połączyły.
Źródło:http://gotoweprzepisy.blogspot.com/2015/11/plesniak-z-twarogiem.html