ßßß Cookit - przepis na imbirowy sernik z frużeliną śliwkową

imbirowy sernik z frużeliną śliwkową

nazwa

Wykonanie

Cześć Wam! Dziś, na słodkie zakończenie tygodnia polecam moje autorskie i fantastyczne połączenie jesiennych smaków, czyli imbiru i śliwek, które doskonale komponują się w tym delikatnym, kremowym i puszystym serniku. Spód ciasta okrasiłem szczyptą imbiru, który znalazł się również w masie serowej i przede wszystkim, w wieńczącej całość, frużelinie śliwkowej. Ta ostatnia to chyba najprzyjemniejszy element tego nowego wypieku, jaki udało mi się przygotować. Zapraszam! :)
spód:
75 g mąki
50 g masła
25 g cukru pudru
1/2 łyżeczki imbiru
1 żółtko
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki formy posmarować masłem. Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno oraz boki formy, przykryć arkuszem papieru do pieczenia i obciążyć fasolą/grochem/kulkami. Ciasto piec w 180 º C przez 15-20 minut, wyjąć papier z obciążnikami i piec jeszcze 10-15 minut na złoty kolor. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.
masa serowa:
500 g tłustego twarogu
100 ml kremówki 30%
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka imbiru (lub więcej)
30 g cukru pudru
1 jajko
Twaróg umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na gładką, kremową masę. Dodać kremówkę, imbir, cukier i miksować jeszcze przez chwilę do otrzymania jednolitej konsystencji. Następnie wbić jajko i wymieszać dokładnie łyżką lub rózgą. Gotową masę przelać na wystudzony kruchy spód. Całość wstawić do piekarnika i piec w 180 ºC przez 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 140 ºC i piec 35 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut.
wierzch:
150 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%
3 łyżki cukru
Śmietanę wymieszać z cukrem. Otrzymaną mieszankę wylać na wierzch upieczonego sernika, wstawić do pieca i piec kolejne 15 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez ok 2 godziny.
frużelina śliwkowa:
250 g śliwek
125 g cukru
60 ml wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1-2 szczypty imbiru
Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Owoce umieścić w rondlu, zasypać cukrem, imbirem i odstawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie postawić na palniku i podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając, aż śliwki się rozpadną. W wodzie dokładnie wymieszać mąkę ziemniaczaną. Kiedy owoce syrop owocowy będzie miał odpowiednią strukturę, wlewać wodę z mąką cienkim strumieniem. Mieszać i podgrzewać przez chwilę aż całość zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Przed podaniem na sernik wyłożyć frużelinę śliwkową.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2015/10/imbirowy-sernik-z-fruzelina-sliwkowa.html