Wykonanie
Cześć Wam! Dziś, na słodkie zakończenie tygodnia polecam moje autorskie i fantastyczne połączenie jesiennych smaków, czyli
imbiru i
śliwek, które doskonale komponują się w tym delikatnym, kremowym i puszystym serniku. Spód ciasta okrasiłem szczyptą
imbiru, który znalazł się również w
masie serowej i przede wszystkim, w wieńczącej całość, frużelinie śliwkowej. Ta ostatnia to chyba najprzyjemniejszy element tego nowego wypieku, jaki udało mi się przygotować. Zapraszam! :)spód:75 g
mąki50 g
masła25 g
cukru pudru1/2 łyżeczki
imbiru1
żółtkoDno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki formy posmarować
masłem. Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno oraz boki formy, przykryć arkuszem papieru do pieczenia i obciążyć fasolą/grochem/kulkami. Ciasto piec w 180 º C przez 15-20 minut, wyjąć papier z obciążnikami i piec jeszcze 10-15 minut na złoty kolor. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.masa serowa:500 g tłustego
twarogu100 ml
kremówki 30%1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
imbiru (lub więcej)30 g
cukru pudru1
jajkoTwaróg umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na gładką, kremową masę. Dodać kremówkę,
imbir,
cukier i miksować jeszcze przez chwilę do otrzymania jednolitej konsystencji. Następnie wbić
jajko i wymieszać dokładnie łyżką lub rózgą. Gotową masę przelać na wystudzony kruchy spód. Całość wstawić do piekarnika i piec w 180 ºC przez 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 140 ºC i piec 35 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut.wierzch:150 ml kwaśnej
śmietany 12% lub 18%3 łyżki
cukruŚmietanę wymieszać z
cukrem. Otrzymaną mieszankę wylać na wierzch upieczonego sernika, wstawić do pieca i piec kolejne 15 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez ok 2 godziny.frużelina śliwkowa:250 g
śliwek125 g
cukru60 ml
wody1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1-2 szczypty
imbiruŚliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
Owoce umieścić w rondlu, zasypać
cukrem,
imbirem i odstawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie postawić na palniku i podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając, aż
śliwki się rozpadną. W wodzie dokładnie wymieszać
mąkę ziemniaczaną. Kiedy
owoce syrop owocowy będzie miał odpowiednią strukturę, wlewać
wodę z
mąką cienkim strumieniem. Mieszać i podgrzewać przez chwilę aż całość zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Przed podaniem na sernik wyłożyć frużelinę
śliwkową.Smacznego! :)