ßßß Cookit - przepis na Dyniowe curry z piersi indyka

Dyniowe curry z piersi indyka

nazwa

Wykonanie

Wczoraj (znaczy prawie dzisiaj) nad ranem udało mi się przygotować coś całkiem nowego, do naszego pysznego indyka i kaszy ;-) Curry dyniowe bardzo aromatyczne i takie lekko pikantne.
Składniki:
250 g piersi z indyka (pokrojona na paseczki)
cebula
kawałek imbiru
przyprawa curry
sól morska
pieprz
1/2 papryczki chili
woda
dynia (u mnie melonowa)
2 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie:
Indyka myjemy, kroimy w paski i obsmażamy na oleju kokosowym, w między czasie kroimy dynię, cebulę, obieramy imbir. Gdy mięso zacznie się rumienić dodajemy pokrojone wcześniej produkty i alewamy wodą, na koniec dorzucamy papryczkę chili, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy pod przykryciem przez 20-25 minut aż dynia zacznie się rozpadać (w razie potrzeby dolewamy wody), na koniec sprawdzamy czy ilość przypraw jest odpowiednia ewentualnie doprawiamy. Ja tradycyjnie podałam z kaszą jaglaną. Ale możecie tą potrawę podać z ryżem czy makaronem.
'
Smacznego.
Źródło:http://www.wariatkawkuchni.pl/2015/10/dyniowe-curry-z-piersi-indyka.html