ßßß Cookit - przepis na TRUSKAWKOWY SYROP z IMBIREM na zimę (bez cukru)

TRUSKAWKOWY SYROP z IMBIREM na zimę (bez cukru)

nazwa

Wykonanie

Przy domowej produkcji truskawek z czerwonym pieprzem
smakowitym produktem ubocznym jest syrop truskawkowy.
Ale oczywiście nie musisz produkować pieprznych truskawek
by go mieć w swojej spiżarce.
;)
Syrop jest charakterny.
Zawiera dodatek rozgrzewającego imbiru i będzie jak znalazł do zimowej herbaty albo jako polewa do naleśników i placków z kaszy jaglanej
Składniki: na 2 kg truskawek
stewia (do smaku, u mnie łyżeczka)
ksylitol (do smaku, u mnie szklanka)
imbir świeży (kilka plasterków)
Wykonanie:
Zajrzyj tutaj (przepis) i po odzieleniu płynu truskawkowego z owoców możesz zrobić dowolny dżem.
Niekoniecznie pikantny.
*
Czyli od początku.
Przygotuj truskawki, umyj i oderwij szypułki, wrzuć do emaliowanego garnka, dodaj 1/2 szklanki wody i gotuj na małym ogniu około 1,5 godziny od zagotowania. Zbieraj w trakcie pianę łyżką cedzakową. Dodaj stewię do smaku, wymieszaj. Zlej całkowicie płyn i odstaw (zrobisz z niego "syrop").
Przelej syrop do innego garnuszka emaliowanego, dodaj imbir i ksylitol i gotuj tak długo aż osiągniesz wybraną konsystencję. Można osiągnąć syrop o baaardzo dużej gęstości, "miodowy", jednak nam wystarczyło kilkanaście minut. Taki syrop-sok wystarczająco nas satysfakcjonuje. Usuń imbir i przelej wrzący płyn do wyparzonych małych butelek (uwaga, ostrożnie!),
zakręć bardzo mocno i przykryj szczelnie kocem aż do całkowitego wystygnięcia. Jeśli przetwory chcesz przechowywać naprawdę długo musisz je zapasteryzować, np w piekarniku. Wystarczy 120 stopni przez około 25 minut.
Gotowe!
Smacznego zimą!
Ciao.
:)
Źródło:http://smakoterapia.blogspot.com/2012/07/truskawkowy-syrop-z-imbirem-na-zime-bez.html