ßßß Cookit - przepis na Deser TRUSKAWKI

Deser TRUSKAWKI

nazwa

Wykonanie

Deser -TRUSKAWKI z jogurtem greckim i świeżą bazylią
Sezon na truskawki w pełni. Jako żywieniowiec gorąco zachęcam do jak najczęstszego ich spożywania, najlepiej w formie jak najmniej przetworzonej. Truskawki to bogactwo witaminy C, która niestety wykazuje niską stabilność na działanie wysokich temperatur, co powoduje duże straty tego składnika podczas obróbki termicznej truskawek. Dlatego dla zachowania kompletu minerałów i witamin najlepiej owoce te spożywać na surowo. Z resztą jak dla mnie truskawki najlepiej smakują na surowo -świeże i pachnące.
TRUSKAWKI z jogurtem bałkańskim – SKŁADNIKI
200 g świeżych truskawek
100 g jogurtu greckiego
garść świeżych liści bazylii
skórka otarta z 1 cytryny
sok z połowy cytryny
ewentualnie 1 łyżeczka miodu
TRUSKAWKI z jogurtem bałkańskim – PRZYGOTOWANIE
Truskawki dokładnie myjemy i oczyszczamy z szypułek. 2/3 części truskawek kroimy w cząstki, a pozostałe miksujemy. Uzyskamy w ten sposób mus, którym polejemy deser.
Bazylię drobno siekamy i łączymy z sokiem z cytryny i otartą skórką cytrynową. Dodajemy pokrojone owoce. Wszystko delikatnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 20 minut, tak by owoce przeszły aromatem cytryny i bazylii.
Jogurt grecki mieszamy i porcjujemy do pucharków. Jeśli zakupione truskawki są kwaskowate do jogurtu proponuję dodać łyżeczkę miodu, dokładnie wymieszać i wyporcjować.
Na jogurcie układamy truskawki z cytryną i bazylią. Polewamy musem truskawkowym i dekorujemy listkami bazylii i cząstką truskawki.
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/truskawki-jogurtem-greckim-deser