Wykonanie
200 g
zielonego groszku80 g
wędzonego łososiasok wyciśnięty z 1/2
cytrynykilka listków świeżej
bazylii2 łyżki
oleju tłoczonego na zimno (rzepakowy, lniany lub z wiesiołka – wszystkie dostępne na zdrowy-
olej.p l)świeżo zmielony
pieprz do smakuPodane składniki wystarcza do przygotowania sałatki dla 1 osoby.
Groszek gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem
oliwy około 10-15 minut.
Łososia kroimy w paski i układamy na
groszku. Obsypujemy drobno posiekaną, świeżą
bazylią.Całość skrapiamy
sokiem z cytryny, obsypujemy świeżo zmielonym
pieprzem i oblewamy 2 łyżkami tłoczonego na zimno
oleju (rzepakowego, lnianego bądź z wiesiołka.I gotowe…. szybko i zdrowo!