Ciasto to nie zawiera grama dodatku cukru. Słodyczy nadają mu banany oraz cynamon który posiada właściwości wydobywania słodyczy ze składników do których jest dodawany. Smak oraz wartość odżywczą wzbogacają prażone orzechy. Ciasto to fantastycznie smakuje z kremem z serka mascarpone (aby go przygotować tak naprawdę wystarczy zmiksować mascarpone z miodem) lub polewą z gorzkiej czekolady. Pamiętajcie to co zdrowe także może dobrze smakować.Szklanka mleka + kawałek ciasta marchewko – bananowego i II śniadanie gotowe – pyszne i zdrowe. Polecam!1 średnia marchewka (około 130 g)1 średni banan (około100 g)1,5 szklanki mleka (około 300 ml)5 jaj80 g orzechów włoskich2 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki mąki pszennej1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżeczka cynamonuPodane proporcje wystarczą do przygotowania ciasta o wadze około 900 g.Ciasto marchewkowo-bananowe bez cukru – przygotowanieMarchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach (większych od tych do tarciaziemniaków na placki, ale mniejszych od tych na których zwykle ścieramy marchewkę na surówkę).Orzechy prażymy na suchej patelni.Żółtka jaj miksujemy z drobno pokrojonym bananem na masę o jednolitej konsystencji. Do tak przygotowanej masy dodajemy startą marchewkę, wszystko dokładnie mieszamy.Białka ubijamy na sztywną pianę i powoli małymi porcjami dodajemy do nich masę marchewkowo-bananową, delikatnie mieszamy aby nie zburzyć struktury białek. Następnie dodajemy przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz cynamon em. Dokładnie mieszamy ale delikatnie aby nie zniszczyć puszystości piany. Na koniec dodajemy uprażone orzechy włoskie oraz 1 łyżkę oliwy z oliwek. Mieszamy i wypełniamy tak przygotowanym ciastem wysmarowaną tłuszczem formę – keksówkę.Pieczemy około godzinę w 180 St. C w funkcji termoobiegu lub w wypiekaczu do chleba w funkcji „sweet”.Ciasto świetnie smakuje z polewą z gorzkiej czekolady lub miodem.