Do sporządzenia dania potrzebne będą:4 podudzia z kurczaka8 średniej wielkości ziemniaków200 ml bulionu2 średnie marchewki2 ząbki czosnkuziele angielskieliść laurowygarść kolorowego pieprzu1/2 pęczka natki pietruszkiPodudzia dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Do tego przepisu najlepsze są podudzia pozbawione kości. Aby to uczynić należy każde podudzie naciąć od wewnętrznej strony wzdłóż kości. Następnie wąskim nożem delikatnie odsunąć mięso od kości i odciąć je w okolicach chrząstki. Tak przygotowane mięso polewamy niewielką ilością oliwy oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki, posiekanym czosnkiem oraz przyprawą do kurczaka (wybierając przyprawę 0 ile sami jej nie zrobimy zdecydujmy się na taką, która w swoim składzie ma jedynie zioła i przyprawy, koniecznie bez glutaminianu sodu!!). Kawałki kurczaka dokładnie nacieramy wyżej wymienionymi składnikami i odstawiamy do lodówki aby mięso nabrało smaku.Średniej wielkości ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy po długości na 2 połówki. Posypujemy je odrobiną soli oraz natką pietruszki. Marchewki po obraniu i umyciu kroimy po skosie na 3 części, jak na zdjęciu poniżej.W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki i marchewkę, na nich kawałki kurczaka. Całość zalewamy 200 ml bulionu. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz garść kolorowego pieprzu.Pieczemy bez przykrycia w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku około 45 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając a w razie potrzeby podlewając bulionem.Smacznego!