Wykonanie
CZERWONE WINO – WŁAŚCIWOŚCILampka
czerwonego wina poprawia krążenie i rozgrzewa jeśli zdecydujecie się na
wino grzane. Przede wszystkim jednak chroni nasze
serce, stąd właśnie Francuzi cieszą się tak dobrą kondycją oraz mniejszą zachorowalnością na choroby
sercowo-naczyniowe niż inni mieszkańcy Europy, a to za sprawą zawartych w
winie polifenoli (flawonoidów) odpowiedzialnych za piękny czerwony kolor
wina, a wśród nich szczególnie istotnych dla naszego organizmu kwercetyny, resweratrolu i katechiny. Związki te skutecznie hamują reakcje wolnych rodników, dzięki
czemu mają swój udział w zwalczaniu nowotworów. Ponadto zmniejszają tworzenie się skrzepów, hamują procesy zapalne naczyń krwionośnych, zwiększają ich rozkurcz oraz usprawniają przepływ
krwi oraz transport tlenu do
serca dzięki
czemu zwolennikom
czerwonego wina nie groźna miażdżyca.200 ml
wytrawnego czerwonego wina (ja wybrałam chilijskie)1 łyżka suszu
owocowego (najlepszy będzie specjalny susz do grzańca, który możecie zakupić w zasadzie w prawie każdej herbaciarni)1 łyżka
miodu1/2
pomarańczyPodane składniki wystarczą do przygotowania 1 lampki grzanego
wina.
Pomarańczę kroimy w plastry.200 ml
wina przelewamy do rondla. Dodajemy 4 plastry
pomarańczy oraz 1 łyżeczkę suszu
owocowego. Całość podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu do momentu aż zacznie delikatnie wrzeć i od razu wyłączamy dopływ ciepła.Gdy tak przygotowany grzaniec lekko wystygnie dodajemy 1 łyżkę
miodu i dokładnie mieszamy.Grzane
wino cedzimy i przelewamy do ceramicznego naczynia na grzańca (z niego smakuje najlepiej) lub do lampki do
czerwonego wina.