ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe kruche ciastka z żurawiną

Czekoladowe kruche ciastka z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Do sporządzenia ciastek potrzebne będą:
300 g mąki krupczatki
150 g masła
2 żółtka
2 garście suszonej żurawiny
2 garście rozdrobnionych orzechów włoskich
1 tabliczka gorzkiej czekolady
odrobina mleka (około 50-100 ml)
1 łyżeczka kakao
1 łyżka zmielonego cukru brązowego
Z podanej proporcji uzyskamy około 30 małych ciasteczek.
Przed przystąpieniem do sporządzenia ciastek warto przeczytać zakładkę o kruchym cieście, gdzie znajdują się cenne wskazówki jak postępować by uzyskać bardzo dobre i bardzo kruche ciasto na ciastka.
Na stolnicę porcjujemy 300 g mąki, ręką w środku stożku robimy wgłębienie do którego wkładamy masło pokrojone na kawałki oraz 2 żółtka. Ciasto zarabiamy nożem. Gdy będzie dostatecznie posiekane przekładamy je do miski. Do ciasta dodajemy zmielony brązowy cukier, rozdrobnione orzechy włoskie, drobno pokrojoną żurawinę, 1 łyżkę kakao oraz ostudzoną, wcześniej roztopioną tabliczkę czekolady. Całość dokładnie zagniatamy dolewając po odrobinie mleka, tyle ile ciasto wchłonie by uzyskać odpowiednią konsystencję.
Tak przygotowane ciasto formujemy w kulę i zawijamy w folię, odkładamy do lodówki by się schłodziło.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na placki o grubości około 2 cm (pamiętajmy że ciasto kruche tylko minimalnie urośnie podczas pieczenia). Z każdego placka specjalną foremką lub szklanką wycinamy okręgi o średnicy 3-4 cm i układamy na blasze na papierze pergaminowym.
Ciastka pieczemy około 15 minut, wkładając je do bardzo rozgrzanego piekarnika, do temperatury 180 St. C.
Najlepiej smakują rano lub wieczorem ze szklanką ciepłego mleka, posypane zmielonym brązowym cukrem wymieszanym ze zmielonymi orzechami włoskimi.
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/czekoladowe-kruche-ciastka-z-zurawina