Wykonanie
Na koniec roku udało mi się ziścić roczną zachciewajkę - uczyniłam kruche
ciasteczka z
żurawiną i
gorzką czekoladą. Chodziły za mną cały rok, tupały coraz głośniej, a teraz schrupię je w Sylwestrową noc :-D Zachęcam Was do skorzystania z przepisu bo są naprawdę smaczne, a tworzący się w czasie pieczenia zapach jest obłędny :-D300 g
mąki krupczatki200 g
masła100 g
cukru brązowego1
żółtko ugotowane na twardo1 kieliszek
koniaku (mały)150 g
suszonej żurawiny100 g
gorzkiej czekolady 70%
Żółtko za pomocą miksera ucieramy z
koniakiem. Dosypujemy partiami
mąkę,
cukier, posiekane
masło i dalej miksujemy. Po uzyskaniu jednolitej masy dosypujemy
żurawinę i drobno posiekaną
czekoladę (można ją włożyć wcześniej do zamrażarki aby wygodniej było ją kroić). Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Formujemy wałeczki, owijamy je folią i chowamy do zamrażarki na około 1 godzinę. Po tym czasie wyciągamy i kroimy na plasterki grubości około 1 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 220 stopni (aż się zarumienią).SMACZNEGO :-)