Wykonanie
Po powrocie z krótkiej, ale bardzo udanej wycieczki, która dała nam wiele radości (pomimo deszczowej pogody), postanowiłam na kolację przygotować coś co przypomni smakiem, aromatem i kolorami tą piękną stronę jesieni. Podałam na stół zdrowy omlet w
dyniowych barwach z
cynamonem, kawałkami jabłuszka i soczystą
mandarynką. Każdy kęs poprawiał nastrój. Spróbujcie i Wy, zapraszam.
Składniki:4 łyżki piure z dyni3 1/2 łyżki
mąki ryżowej2
jajka klasy Mszczypta
sody1 łyżeczka
miodu1/2 łyżeczki
cynamonu1 małe
jabłko1 słodka
mandarynkaodrobina
oleju (patelnię smarujemy cienką warstwą
oleju przy pomocy pędzelka)Przygotowanie:Do jednej miseczki wbijamy
białka, które następnie ubijamy. Ja robię do ręcznie, piana z
białek nie musi być sztywna, ale powinna być biała i puszysta.W drugiej miseczce mieszamy
żółtka z piure z dyni i łyżeczką
miodu. Po czym dodajemy
cynamon i szczyptę
sody, znów mieszamy. Następnie dosypujemy
mąkę ryżową i dokładnie mieszamy składniki.
Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do masy dyniowej, mieszamy.Do tak przygotowanej masy
dyniowo-
jabłkowej dodajemy ubitą pianę z
białek, delikatnie mieszamy.Na rozgrzaną patelnię, wysmarowaną cienką warstwą
oleju (za pomocą pędzelka) wlewamy naszą masę. Omlet smażymy na minimalnym ogniu. Gdy masa zacznie się ścinać przykrywamy na chwilę omlet pokrywką, aby ściąć delikatnie masę z wierzchu. Po czym obracamy omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze dosłownie przez 30 sekund. Najłatwiej obrócić omlet w następujący sposób - zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.Omlet podajemy od razu.Propozycja podania: Omlet kroimy w trójkąty, na każdy układamy kawałek świeżej
mandarynki. Każdą porcję można delikatnie oprószyć
cukrem pudrem.
Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie:www. sklep.dajar.plSmacznegoPrzepis bierze udział w konkursie:Przepis
doda ję do akcji: