ßßß Cookit - przepis na Pasta z nerkowców, suszonych pomidorów i maku (bez glutenu)

Pasta z nerkowców, suszonych pomidorów i maku (bez glutenu)

nazwa

Wykonanie

Pełne orzechów wegańskie pasty kanapkowe, nieraz ratują nasze pozbawione energii ciała. Te ulubione robimy zazwyczaj z niezwykle zdrowych, lekko słodkich nerkowców . Dodając do nich suszone pomidory i mak, stworzyliśmy ostatnio jedzeniowe cudo. Pastę, która z kromką domowego chleba na zakwasie stworzyła kanapkę idealną.
Niewątpliwie, ekipa tth jest uzależniona od wszelkiego rodzaju past kanapkowych . Past, które idealnie uzupełniają naszą dietę w zdrowe kalorie, białko i dają energię do dalszej pracy. Każdy z nas jest inny. On bardziej spokojny, opanowany, pracujący głównie umysłowo. Ja jestem jego przeciwieństwo - niepoukładana, wciąż gdzieś biegnąca, kochająca nowe wyzwania i uzależniona od wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej. Tylko choroba jest w stanie zatrzymać mnie na kanapie przed telewizorem. Widzicie więc, każdy z nas potrzebuje masy energii - zarówno umysłowej, jak i fizycznej. Tu przychodzą nam z pomocą pasty kanapkowe, które w szybki sposób dostarczają nam t ego, czego potrzebujemy. A potrzebujemy masy zdrowych tłuszczy, które sprawią, że będziemy w stanie trzeźwo myśleć i biec do przodu. Staramy się, aby w naszej lodówce nigdy nie zabrakło choć jednego słoiczka wysokoenergetycznego mazidła, które jest w stanie zamienić zwykłą kanapkę w pełnowartościowy posiłek.
Jednym z naszych ulubionych składników, z których robimy pasty kanapkowe są nerkowce . Stanowią one idealne tło, bazę, z której można stworzyć wszelkiego rodzaju smarowidła. Ja dziś postawiłam na suszone pomidory, które osobiście uwielbiam. Do tego dodatek czegoś wszystkim znanego, lecz niestety rzadko w kuchni używanego, czyli maku . Zapewne każdy z Was ma go w domu, jednak zazwyczaj wykorzystuje go jedynie do słodkich wypieków, i to w dodatku na święt a . Mak w tej paście jest niezastąpiony . Stanowi idealną kropkę "i".
(2 małe słoiczki)
- 2 czubate łyżki maku
- 100 g orzechów nerkowca
- 200 g suszonych pomidorów w oleju
- 1 duże jabłko (ok. 250 g)
- 3/4 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
Mak wsypuję na gęste sito i przelewam wrzątkiem.
Do malaksera wkładam nerkowce, suszone pomidory, obrane i pokrojone w kostkę jabłko, drobno pokrojoną natkę pietruszki, sok z cytryny i obrany ząbek czosnku. Wszystko blenduję na gładką masę. Gdyby masa była za sucha - dodaję odrobinę oleju z pomidorów.
Masę przekładam do miski. Dodaję mak, mieszam. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam pieprzem (soli już nie trzeba - same pomidory są dosyć słone).
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/10/pasta-z-nerkowcow-suszonych-pomidorow-i.html