Wykonanie
Nadchodzą jesienne i wkrótce zimowe dni. Powinniśmy zadbać o nasze zdrowie. Od czasu do czasu rozgrzać się gorącą
herbatą lub czymś mocniejszym. Proponuję przygotowanie
nalewki imbirowej. Tutaj
imbir,
cytryna,
miód i
alkohol na pewno szybko rozgrzeją organizm i zwalczą różne infekcje, które nas nieustanie atakują. Jeśli ktoś ma kłopoty z trawieniem , to taka
nalewka również pozytywnie wpłynie na nasze trzewia. Świeży
imbir bez problemu dostaniemy w sklepach, a
cytryn u nas również pod dostatkiem. Na pewno, by w pełni korzystać z takiej
nalewki, powinniśmy ją nastawić już w lecie, ale jeśli zrobimy to jeszcze w październiku, to w zimowe styczniowe dni skorzystamy z jej dobrodziejstwa.
SKŁADNIKI:10 dag korzenia świeżego
imbiru5 łyżek płynnego
miodu2
cytryny0,75 l
wódki najlepiej 45 %WYKONANIE.
Nalewkę przygotowujemy w dużym słoju, który należy dobrze wyparzyć wrzątkiem.
Imbir myjemy i ze skórką kroimy na cienkie paski.
Cytrynę sparzmy i kroimy w ósemki.
Do słoja wrzucamy wszystkie składniki , wlewamy
miód i zalewamy
alkoholem.
Słój dokładnie zakręcamy i odstawiamy na ok. 8 tygodni, od czasu do czasu wstrząsamy słojem.
Po ośmiu tygodniach,
nalewkę filtrujemy przez gazę lub filtr do
kawy. Rozlewamy do butelek.Inne
nalewki na tym blogu:
Nalewka z
pigwyNalewka z
pigwy i dzikiej róży
Nalewka świąteczna
Nalewka wiśniowo- malinowa
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.