ßßß Cookit - przepis na Nalewka imbirowa

Nalewka imbirowa

nazwa

Wykonanie

Nadchodzą jesienne i wkrótce zimowe dni. Powinniśmy zadbać o nasze zdrowie. Od czasu do czasu rozgrzać się gorącą herbatą lub czymś mocniejszym. Proponuję przygotowanie nalewki imbirowej. Tutaj imbir, cytryna, miód i alkohol na pewno szybko rozgrzeją organizm i zwalczą różne infekcje, które nas nieustanie atakują. Jeśli ktoś ma kłopoty z trawieniem , to taka nalewka również pozytywnie wpłynie na nasze trzewia. Świeży imbir bez problemu dostaniemy w sklepach, a cytryn u nas również pod dostatkiem. Na pewno, by w pełni korzystać z takiej nalewki, powinniśmy ją nastawić już w lecie, ale jeśli zrobimy to jeszcze w październiku, to w zimowe styczniowe dni skorzystamy z jej dobrodziejstwa.
SKŁADNIKI:
10 dag korzenia świeżego imbiru
5 łyżek płynnego miodu
2 cytryny
0,75 l wódki najlepiej 45 %
WYKONANIE.
Nalewkę przygotowujemy w dużym słoju, który należy dobrze wyparzyć wrzątkiem.
Imbir myjemy i ze skórką kroimy na cienkie paski.
Cytrynę sparzmy i kroimy w ósemki.
Do słoja wrzucamy wszystkie składniki , wlewamy miód i zalewamy alkoholem.
Słój dokładnie zakręcamy i odstawiamy na ok. 8 tygodni, od czasu do czasu wstrząsamy słojem.
Po ośmiu tygodniach, nalewkę filtrujemy przez gazę lub filtr do kawy. Rozlewamy do butelek.
Inne nalewki na tym blogu:
Nalewka z pigwy
Nalewka z pigwy i dzikiej róży
Nalewka świąteczna
Nalewka wiśniowo- malinowa
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2015/10/nalewka-imbirowa.html