Wykonanie
Lazania to doskonały sposób na danie obiadowe lub proszoną kolację. Na pewno nasi goście będą z przyjemnością spożywać przyrządzony przez nas smakołyk
SKŁADNIKI:
Mięso mielone:1/2 kilograma
mięsa mielonegoopakowanie plastrów lazanii3-4
pomidory2
cebule3 ząbki
czosnku40 dag
sera żółtegoświeża lub suszona
bazyliaolej do smażenia
Sos beszamelowy:1 łyżka
masła1 łyżka
mąki1/2
mlekaszczypta
gałki muszkatołowejprzyprawy:
sól i
pieprzWYKONANIE
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy lekko na
oleju. Dodajemy
mięso i dusimy na ogniu pod przykryciem. Dodajemy pokrojone
pomidory sól,
pieprz i dalej dusimy pod przykryciem do momenty aż
pomidory dobrze zmiękną.
Pod koniec odkrywamy
mięso, by odparowała
woda i wszystko zgęstniało. Dodajemy
czosnek , przeciśnięty przez praskę i
bazylię.Gotujemy płaty lazanii , studzimy. Ja gotuje po kilka płatów lazanii , mieszam i wykładam na ściereczkę, jak się skleją rozdzielam..
W
między czasie przygotowujemy
sos beszamelowy.
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy
mąkę, podgrzewamy do zagotowania, dodajemy
masło, dokładnie mieszamy. Doprawiamy
solą i
gałką muszkatołową. Gotujemy, aż sos zgęstniej.Naczynie żaroodporne lub formę do pieczenia smarujemy tłuszczem.Układamy kolejno: Płaty
makaronu układamy na dnie naczynia na nich cienką warstwę
sosu beszamelowego,
potem warstwę
mięsa i tak na każdą warstwę. Ostatnia warstwa to
sos beszamelowy i starty
żółty ser.Danie zapiekamy ok. 40 min w temp. 180°. Podajemy gorące. Można podawać z sosem , np.
czosnkowymSMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.