ßßß Cookit - przepis na Rogale drożdżowe z makiem

Rogale drożdżowe z makiem

nazwa

Wykonanie

Na świętego Marcina nie robiłam rogali Jego imienia, ale te drożdżowe też bardzo nam smakowały i przepis jest jak najbardziej godny polecenia. Zresztą Mama i ja uwielbiamy ciasto drożdżowe, a skoro to my w domu gotujemy, mamy prawo wybierać...zatem zapraszamy.
Składniki:
3 szklanki mąki
5 dag drożdzy
200 g masła
150 ml kwaśnej śmietany
3 żółtka
1/3 szklanki cukru
2-3 łyżki ciepłej wody
Masa makowa:
300 g suchego maku
czubata łyżka skórki pomarańczowej
100 g cukru
1 łyżka miodu
2 łyżki masła
aromat migdałowy
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki orzechów włoskich
Dodatkowo:
1 zółtko
2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Mak zalać wrzątkiem i odstawić na minimum 1 godzinę. Odsączyć z wody na sitku i przekręcić dwukrotnie przez maszynkę. Dodać rodzynki,skórkę pomarańczową, pokruszone orzechy, roztopione masło, cukier, miód i aromat migdałowy. Wymieszać i schłodzić w lodówce.
Masło posiekać z mąką, drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłą wodą, przykryć i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie utrzeć zółtka z cukrem. Do mąki z masłem dodać utarte żółtka, drożdże, śmietanę, pozostały cukier i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy częśći. Z każdej rozwałkować prostokąt ( podsypując delikatnie mąką) i podzielić na trójkąty. Na 2/3 długosci każdego trójkąta po środku ułożyć masę makową i zwijać rogaliki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić rogaliki do wyrośniecia na 15 -20 minut. Wyrosnięte rogale posmarować po wierzchu żółtkiem połączonym z mlekiem.
Piekarnik z termoobiegiem nagrzać do 180 stopni C i wstawić rogale na środkową półkę. Piec około 25 minut, aż się ładnie zarumienią. Można je po wystygnięciu polukrować, choć ja tego nie zrobiłam, bo były i tak wystarczająco słodkie. Smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/11/rogale-drozdzowe-z-makiem.html