ßßß Cookit - przepis na pałki po cygańsku

pałki po cygańsku

nazwa

Wykonanie

Home
DANIA MIĘSNE
pałki po cygańsku
Polecam przepis na pałki z kurczaka po cygańsku..Są one dla miłośników mięs z nieco słodkim posmakiem..
Składniki (2 porcje):
6 pałek kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
mały słoiczek przecieru pomidorowego
4 łyżki powideł śliwkowych
6 suszonych śliwek (opcjonalnie)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
1/2 szklanki wody
3 łyżki masła lub olej
słodka papryka w proszku
papryka ostra
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Pałki po dokładnym umyciu i natarciu solą, pieprzem , paprykami oraz czosnkiem wyciśniętym przez wyciskacz..
Obsmażamy pałki na rozgrzanym maśle lub oleju aż do zrumienienia.
Przygotowujemy sos: cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy lekko na jednej łyżce masła (uwaga! Nie smażymy cebuli zbyt długo, nie powinna się przyrumienić – chodzi jedynie o to, aby zmiękła i lekko się zeszkliła). Do cebuli dodajemy przecier pomidorowy, powidła śliwkowe, wodę, ocet i cukier, a następnie wszystko mieszamy i zagotowujemy,odstawiamy z ognia.
W naczyniu żaroodpornym układamy pałki , zalewamy je gorącym sosem. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około godzinę. Jeżeli macie funkcję grilla, możecie ją włączyć na ostatnie dziesięć minut pieczenia i zdjąć pokrywę naczynia – wówczas podudzia ładnie się zarumienią.
Podajemy z ryżem i surówką..
Powiązany przepis:
krem orzechowo-budyniowy
krem grysikowy
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/palki-po-cygansku