Wykonanie
Czekoladowa
tarta dyniowa to kolejny na moim blogu wypiek z wykorzystaniem dyni.Nad zaletami tej cudownie pomarańczowej jesiennej królowej rozpisywałam się przy okazji purée z dyni (przy składnikach w poniższym przepisie znajdziecie odnośnik do tamtego posta), więc nie
będę się już powtarzać. Napiszę tylko, że
tarta jest pysznie czekoladowa, a
dynia nie jest wyczuwalna w smaku, choć dla oszczędzenia czasu, do nadzienia dodałam rozgniecioną widelcem pieczoną
dynię, a nie gładkie purée.Składnikiem sprawiającym, że całość idealnie się ze sobą komponuje, jest
pomarańcza, a dokładnie - sok i skórka z niej otarta, które znajdują się w każdym elemencie wypieku. Polewa, którą udekorowałam tartę, jest w smaku tylko delikatnie pomarańczowa, spełnia bowiem rolę bardziej wizualną, oddzielając
czekoladowy kolor nadzienia od posiekanej
czekolady.
Tarta bez polewy smakować będzie również wspaniale, ale nie namawiam Was do rezygnacji z tej części przepisu, gdyż tworzy on tzw. "kropkę nad i" tego wypieku.Tartę upiekłam w dużej formie o średnicy 28cm, możecie też wykorzystać nieco mniejszą, a wyższą formę.
Składniki:CIASTO KRUCHE200g
mąki pszennej100g
masła50g
cukru pudru5-6 łyżek zimnego soku wyciśniętego z
pomarańczy (z około 1/2
owocu)skórka otarta z 1/2
pomarańczy1 łyżka ekstraktu z
waniliiNADZIENIE
CZEKOLADOWO-
DYNIOWE250g purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)125ml
śmietanki 30%100g
gorzkiej czekolady50g domowego
cukru z
wanilią lub zwykłego2
jajka1 łyżka (10g)
mąki ziemniaczanej1 łyżka ekstraktu z
waniliiskórka otarta z 1/2
pomarańczyPOLEWA POMARAŃCZOWA1 łyżka
masła1 łyżka
cukru5-6 łyżek zimnego soku wyciśniętego z
pomarańczy (z około 1/2
owocu)5-6 łyżek
śmietanki 30%1/2 łyżeczki
żelatynyposiekana
gorzka czekolada do dekoracji
Wykonanie:CIASTO KRUCHE- składniki na ciasto powinny być zimne-
mąkę przesiać, dodać
cukier puder, pokrojone na małe kawałki zimne
masło, ekstrakt z
wanilii i
skórkę pomarańczową, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto, dodając sok z
pomarańczy (tyle, aby zlepić ciasto w jedną, gładką całość)- ciasto zafoliować, schłodzić- schłodzonym
ciastem wylepić formę na tartę, nakłuć gęsto widelcem, ponownie krótko schłodzić- schłodzone ciasto podpiec w 180-190 stopniach przez około 20 minut do zrumienienia- żeby ciasto się nie wybrzuszyło podczas pieczenia, można też piec "na ślepo", tzn. ciasto oprószyć
mąką, ułożyć na cieście kawałek papieru do pieczenia, a na nim specjalne kulki do pieczenia lub
groch czy
fasolę, piec 10-15 minut, następnie wyjąć ciasto, zdjąć papier i piec kolejne 5-10 minut do zrumienienia- podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić
NADZIENIE
CZEKOLADOWO-
DYNIOWE-
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej ze
śmietanką, ostudzić- do miski przełożyć purée z dyni (można użyć gotowego, gładkiego purée lub tak jak ja, upieczoną
dynię rozgnieść widelcem), dodać ostudzoną
czekoladę,
jajka,
cukier, skórkę z
pomarańczy, ekstrakt
waniliowy oraz przesianą
mąkę ziemniaczaną, składniki wymieszać- masę
czekoladowo-
dyniową przełożyć na podpieczony spód z ciasta kruchego, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni, piec przez 30-35 minut do ścięcia się masy- upieczoną tartę ostudzić
POLEWA POMARAŃCZOWA- do rondelka przełożyć
masło,
cukier i
sok pomarańczowy, podgrzewać do rozpuszczenia się składników, dodać
śmietankę, jeszcze chwilę podgrzewać, żeby całość była gorąca, zdjąć z palnika- do gorącej polewy wsypać
żelatynę, szybko i energicznie wymieszać, pozostawić do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia (można wstawić do lodówki, sprawdzając co jakiś czas i pamiętając, że w zimnym miejscu polewa może szybko zastygnąć)- gęstniejącą polewę rozsmarować cienko na wierzchu przestudzonej tarty, posypać posiekaną
gorzką czekoladą- całość schłodzić do zastygnięcia polewy