Wykonanie
W naszej kuchni nie
moze zabraknac ,zwykłego, pysznego, pulchnego i
makowego ciasta ;) Bardzo polecam wyprobowac pieguska. Z tego przepisu wychodzi niezwykle puszysty placek, jako dodatek do
kawy z mleczkiem :) mniam mniam.Wymiary blaszki : keksówkaTemp. pieczenia: 160 C , 180 CCzas pieczenia: 20 min.+ 20-30 min.
Składniki:300 g
maki pszennej1 szklanka
maku250 g
cukrucukier wanilinowy ( male opakowanie)4
jajka250 g
miękkiej margaryny1 szklanka
mleka1,5 lyzeczki
proszku do pieczeniaSposób przygotowania :Przesiać
make z
proszkiem do pieczenia, dosypać
mak , wymieszać.Oddzielić
białka od zoltek.Do
białek dodac szczyptę
soli i ubic na sztywno.Do drugiej miski wlozyc
miekka margarynę, dodac
zoltka,
cukier z
cukrem wanilinowym.Utrzec mikserem na puszysty krem.Następnie stopniowo dodajemy składniki suche i
mleko.Gdy składniki dobrze się polacza , dodajemy delikatnie piane z ubitych
białek.Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160 C na 20 min. po czym zwiększamy temp. do 180 i pieczemy 20-30 minut do suchego patyczka.Smacznego :)