ßßß Cookit - przepis na Szybki obiad z ciasta francuskiego

Szybki obiad z ciasta francuskiego

nazwa

Wykonanie

Jednym z najczęściej odwiedzanych przepisów na blogu jest szybki obiad z mielonego mięsa . U mnie pojawia się w wielu różnych wariantach, to rzeczywiście smaczny, ekspressowy obiad który bez problemu raz dwa można przygotować po bardzo pracowitym dniu gdy nie mamy ochoty sterczeć przy kuchni.
Dziś w wersji z żółtą papryką, zapraszam do wypróbowania przepisu.
Zdjęcie w przekroju zamieszczam tak dla formalności - wiadomo, że taka potrawa po przekrojeniu nie wygląda jakoś wybitnie atrakcyjnie, ale za to jaka jest pyszna :)
Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
0,5 kg mielonego mięsa z indyka (może się okazać że mięsa wyjdzie trochę za dużo, ale na końcu podaję fajne zastosowanie dla tego, co zostanie)
1 żółta papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
ketchup
ser żółty
1 jajko
kawałek ostrej zielonej papryczki (opcjonalnie można trochę dodać jeśli lubimy pikantnte smaki)
olej do smażenia
przyprawy: tymianek, słodka i ostra papryka, pieprz cayenne
Przygotowanie: na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Dodajemy posiekany czosnek i po łyżeczce każdej przyprawy. Chwilę podsmażamy na małym ogniu (około minuty)
Dodajemy mięso. Smażymy często mieszając aż mięso będzie gotowe (około 15 minut). W rozdrabnianiu mięsa na patelni przyda się tłuczek do ziemniaków lub zwykła drewniana łopatka.
Gotowe mięso odkładamy na bok. Paprykę kroimy w paski a cebulę w kostkę lub piórka. Jeżeli używamy ostrej papryczki równiez kroimy ją w mała kostkę.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy cebulę i szklimy. Na koniec dodajemy ostrą papryczkę i żółtą paprykę i chwile wszystko razem podsmażamy (około 3 minut).
ciasto francuskie dzielimy na 8 kwadratów.
Na 4 kwadratach rozsmarowujemy po łyżce ketchupu. Układamy mięso zostawiając z każdej strony po 1 cm wolnego ciasta.
Na mięso wykładamy paprykę z cebulką. Posypujemy startym serem, na wierzchu układamy drugi płat ciasta a boki sklejamy dociskając je widelcem.
Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Pieczemy 20-25 minut do zrumienienia w 200 stopniach.
Smacznego
jeśli zostanie Wam mięso z tego przepisu możecie wypróbować je na kanapkach - kromkę chleba posmarujcie ketchupem, ułóżcie trochę mięsa a na wierzchu plasterki ogórka kiszonego lub konserwowego - nam takie kanapki bardzo smakowały a mięsko się nie zmarnowało.
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2015/11/szybki-obiad-z-ciasta-francuskiego.html