Wykonanie
Jednym z najczęściej odwiedzanych przepisów na blogu jest szybki obiad z
mielonego mięsa . U mnie pojawia się w wielu różnych wariantach, to rzeczywiście smaczny,
ekspressowy obiad który bez problemu raz dwa można przygotować po bardzo pracowitym dniu gdy nie mamy ochoty sterczeć przy kuchni.Dziś w wersji z
żółtą papryką, zapraszam do wypróbowania przepisu.Zdjęcie w przekroju zamieszczam tak dla formalności - wiadomo, że taka potrawa po przekrojeniu nie wygląda jakoś wybitnie atrakcyjnie, ale za to jaka jest pyszna :)Składniki:1 opakowanie gotowego
ciasta francuskiego0,5 kg
mielonego mięsa z indyka (może się okazać że
mięsa wyjdzie trochę za dużo, ale na końcu podaję fajne zastosowanie dla tego, co zostanie)1
żółta papryka1
cebula2 ząbki
czosnkuketchupser żółty1
jajkokawałek ostrej zielonej papryczki (opcjonalnie można trochę dodać jeśli lubimy pikantnte smaki)
olej do smażenia
przyprawy:
tymianek, słodka i
ostra papryka,
pieprz cayennePrzygotowanie: na patelni rozgrzewamy 3 łyżki
oleju. Dodajemy posiekany
czosnek i po łyżeczce każdej
przyprawy. Chwilę podsmażamy na małym ogniu (około minuty)Dodajemy
mięso. Smażymy często mieszając aż
mięso będzie gotowe (około 15 minut). W rozdrabnianiu
mięsa na patelni przyda się tłuczek do
ziemniaków lub zwykła drewniana
łopatka.Gotowe
mięso odkładamy na bok.
Paprykę kroimy w paski a
cebulę w kostkę lub piórka. Jeżeli używamy
ostrej papryczki równiez kroimy ją w mała kostkę.Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oleju. Dodajemy
cebulę i szklimy. Na koniec dodajemy
ostrą papryczkę i
żółtą paprykę i chwile wszystko razem podsmażamy (około 3 minut).
ciasto francuskie dzielimy na 8 kwadratów.Na 4 kwadratach rozsmarowujemy po łyżce
ketchupu. Układamy
mięso zostawiając z każdej strony po 1 cm wolnego ciasta.Na
mięso wykładamy
paprykę z
cebulką. Posypujemy
startym serem, na wierzchu układamy drugi płat ciasta a boki sklejamy dociskając je widelcem.Wierzch smarujemy rozbełtanym
jajkiem.Pieczemy 20-25 minut do zrumienienia w 200 stopniach.Smacznegojeśli zostanie Wam
mięso z tego przepisu możecie wypróbować je na kanapkach - kromkę
chleba posmarujcie
ketchupem, ułóżcie trochę
mięsa a na wierzchu plasterki
ogórka kiszonego lub konserwowego - nam takie kanapki bardzo smakowały a
mięsko się nie zmarnowało.