ßßß Cookit - przepis na Tarta czekoladowa. Niebo w gębie

Tarta czekoladowa. Niebo w gębie

nazwa

Wykonanie

Tarta czekoladowa to dla naszego podniebienia coś wymarzonego. Delikatna, pyszna, słodka. Kaloryczna? Też… co zrobić. Jednak i tak warto spróbować. Jest to wersja tarty wyłącznie z czekoladą, jednak gdybyście dodali owoców np. bananów lub malin byłaby równie wyjątkowa.
Składniki na masę czekoladową:
dwie tabliczki gorzkiej czekolady
1/4 kostki masła
1/4 szklanki wody
ok 200 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 36%
Składniki na ciasto do tarty:
szklanka mąki (150 g)
3/4 kostki masła (125 g)
1 łyżka wody
2 czubate łyżki cukru pudru (30 g)
Sposób wykonania ciasta do tarty:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę (1 szklanka), dodajemy pokrojone na drobne części masło (3/4 kostki) oraz cukier (2 łyżki) i łyżkę wody. Wszystko dokładnie ugniatamy, tak, żeby ciasto było jednolitą masą. Jeżeli jest za suche możemy dodać nieco wody, a jeżeli za mokre – mąki. Po ugnieceniu ciasta wkładamy je na pół godziny do zamrażalnika.
Po półgodzinnym leżakowaniu ciasta w zamrażalniku wykładamy je na formę do tarty. Warto formę wyłożyć papierem, później dużo łatwiej będzie nam ją wyciągnąć.
Ciasto pieczemy przez ok 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Ciasto wyciągamy z piekarnika jak jego wierzch będzie miał złocisty kolor. Uwaga: nie trzymajcie ciasta w piekarniku zbyt długo. Raz zdarzyło mi się o niej zapomnieć i była mała katastrofa.
Sposób wykonania masy czekoladowej:
Czekoladę (200 g), masło i wodę roztapiamy w kąpieli wodnej – do garnka z gotującą się wodą wkładamy plastikową miseczkę, w której roztapiamy składniki i mieszamy tak długo, aż będą gładką, jednolitą masą. Po rozpuszczeniu odkładamy do całkowitego wystygnięcia.
W osobnej miseczce ubijamy śmietankę. Trzeba pamiętać, żeby śmietanka była dobrze schłodzona – ciepła może nam się podczas ubijania zważyć.
Dobrze ubitą śmietankę powoli dodajemy do rozpuszczonej masy czekoladowej i mieszamy tak długo, aż powstanie pyszna, czekoladowa, puszysta masa, którą wkładamy do lodówki na minimum 30-40 minut żeby się schłodziła.
Schłodzoną masę wykładamy na upieczoną i również schłodzony spód do tarty. Możecie ją udekorować płatkami migdałów lub bananami – wszystko zależy od Waszej inwencji :) tak czy owak, tarta czekoladowa jest gotowa. Smacznego.
Spróbuj również:
Tarta z malinami, białą czekoladą i bitą śmietaną
Tarta z malinami zapiekana z czekoladą i śmietaną
Tarta z borówkami amerykańskimi
Ciasto czekoladowe Nigelli Lawson
Źródło:http://kozakgotuje.pl/tarta-czekoladowa