Wykonanie
Tarta czekoladowa to dla naszego podniebienia coś wymarzonego. Delikatna, pyszna, słodka. Kaloryczna? Też… co zrobić. Jednak i tak warto spróbować. Jest to wersja tarty wyłącznie z
czekoladą, jednak gdybyście dodali
owoców np.
bananów lub
malin byłaby równie wyjątkowa.Składniki na masę
czekoladową:dwie tabliczki
gorzkiej czekolady1/4 kostki
masła1/4 szklanki
wodyok 200 ml dobrze schłodzonej
śmietanki kremówki 36%Składniki na ciasto do tarty:szklanka
mąki (150 g)3/4 kostki
masła (125 g)1 łyżka
wody2 czubate łyżki
cukru pudru (30 g)Sposób wykonania ciasta do tarty:Do miski wsypujemy przesianą
mąkę (1 szklanka), dodajemy pokrojone na drobne części
masło (3/4 kostki) oraz
cukier (2 łyżki) i łyżkę
wody. Wszystko dokładnie ugniatamy, tak, żeby ciasto było jednolitą masą. Jeżeli jest za suche możemy dodać nieco
wody, a jeżeli za mokre –
mąki. Po ugnieceniu ciasta wkładamy je na pół godziny do zamrażalnika.Po półgodzinnym leżakowaniu ciasta w zamrażalniku wykładamy je na formę do tarty. Warto formę wyłożyć papierem, później dużo łatwiej będzie nam ją wyciągnąć.Ciasto pieczemy przez ok 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Ciasto wyciągamy z piekarnika jak jego wierzch będzie miał złocisty kolor. Uwaga: nie trzymajcie ciasta w piekarniku zbyt długo. Raz zdarzyło mi się o niej zapomnieć i była mała katastrofa.Sposób wykonania masy czekoladowej:
Czekoladę (200 g),
masło i
wodę roztapiamy w kąpieli
wodnej – do garnka z gotującą się
wodą wkładamy plastikową miseczkę, w której roztapiamy składniki i mieszamy tak długo, aż będą gładką, jednolitą masą. Po rozpuszczeniu odkładamy do całkowitego wystygnięcia.W osobnej miseczce ubijamy
śmietankę. Trzeba pamiętać, żeby
śmietanka była dobrze schłodzona – ciepła może nam się podczas ubijania zważyć.Dobrze ubitą
śmietankę powoli dodajemy do rozpuszczonej masy czekoladowej i mieszamy tak długo, aż powstanie pyszna, czekoladowa, puszysta masa, którą wkładamy do lodówki na minimum 30-40 minut żeby się schłodziła.Schłodzoną masę wykładamy na upieczoną i również schłodzony spód do tarty. Możecie ją udekorować
płatkami migdałów lub
bananami – wszystko zależy od Waszej inwencji :) tak czy owak,
tarta czekoladowa jest gotowa. Smacznego.Spróbuj również:
Tarta z
malinami,
białą czekoladą i
bitą śmietanąTarta z
malinami zapiekana z
czekoladą i
śmietanąTarta z
borówkami amerykańskimiCiasto
czekoladowe Nigelli Lawson