Wykonanie
Tarta z
borówkami amerykańskimi . Przepis na przepyszną tartę na słodko. Kruche ciasto,
borówki i
biała czekolada – rozpływa się w ustach!Idealne połączenie słodkiego ciasta i lekko kwaśnych
borówek. Szybko się je robi i jeszcze szybciej znika. Całość można posypać
cukrem pudrem.Sezon na
borówki amerykańskie zaczyna się w drugiej połowie lipca, także pilnujcie i wyczekujcie tych przepysznych
owoców!Składniki na ciasto:2 szklanki
mąki (300 g)kostka
masła (200 g)2 czubate łyżki
cukru (30 g)Przepis na krem:200 ml
śmietanki 36 %200 g
białej czekoladyświeże borówkiSposób przygotowania tarty z
borówkami amerykańskimi:Do miski wsypujemy przesianą
mąkę (2 szklanki), dodajemy pokrojone na drobne części
masło oraz
cukier (2 łyżki). Wszystko dokładnie ugniatamy, tak, żeby ciasto było jednolitą masą. Jeżeli jest za suche możemy dodać nieco
wody, a jeżeli za mokre –
mąki. Po ugnieceniu ciasta wkładamy je na godzinę do lodówki.Po półgodzinnym leżakowaniu ciasta w lodówce wykładamy je na formę do tarty – ja użyłam silikonowej, a wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Jeżeli chodzi o wykładanie ciasta – najlepiej je wcześniej rozwałkować i starać się aby było równo rozłożone – żeby nie popękało.Ciasto pieczemy przez ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C. Ciasto wyciągamy z piekarnika jak jego wierzch będzie miał złocisty kolor. Nie przesadzajmy z temperaturą, żeby ciasto nie popękało!Pozostawiamy do wystygnięcia.
Czekoladę rozpuszczamy na parze – wkładamy
czekoladę do miski i kładziemy na garnek z gotującą się
wodą, czekamy aż wystygnie.
Śmietankę ubijamy na sztywno. Mieszamy całość z
czekoladą.Czekamy aż nasza masa kremowa wystygnie.Wylewamy ją na ciasto, odstawiamy do lodówki na 2 godziny.Czekamy aż nasze nadzienie się zetnie, a następnie dekorujemy
borówkami.Możemy także posypać
cukrem pudrem :)Smacznego!
Tarta z
borówkami amerykańskimi . Udało Ci się ciasto z tego przepisu? Daj znać jak poszło!Zobacz też:
Tarta z
malinami,
czekoladą i
bitą śmietanąTarta z
malinami zapiekana z
czekoladą i
śmietaną