Wykonanie

Wspaniały deser, smaczny i słodziutki. Idealny na śniadanie, podwieczorek, albo jako przekąska, kiedy masz ochotę na coś pysznego. Często go przygotowuję, wybieram różne dodatki, a dzisiaj wybrałam
wiśnie w
syropie. Są pyszne, jędrne, soczyste, więc dzięki nim taka prosta potrawa staje się wykwintna.

Składniki:2
jajka2 łyżki
mąkiłyżka
cukruklarowane
masło - do smażeniaPrzyrządzanie:ubić pianę z
białek.
Żółtka wymieszać z
mąką i
cukrem na gładką masę, delikatnie połączyć z ubitą pianą. Rozgrzać patelnię, dodać
masło, żeby się rozpuściło i zmniejszyć temperaturę palnika (tak, żeby nie było na ful, żeby
masło klarowane się nie przypaliło a omlety powoli i równomiernie się smażyły). Nakładać łyżką ciasto na patelnię, wyrównać, żeby powstały równe, okrągłe omleciki. Smażyć z dwóch stron, powoli, aż się zarumienią.Podawać najlepiej
póki są ciepłe z ulubionymi dodatkami, a najlepiej z
wiśniami w
syropie!

Smacznego!ps. oczywiście omlety koniecznie podaj z dobrą
herbatą z dodatkiem cytrynek ETERNO