ßßß Cookit - przepis na Jak suszyć skórkę pomarańczową

Jak suszyć skórkę pomarańczową

nazwa

Wykonanie

Choć suszoną skórkę pomarańczową można przygotować o dowolnej porze roku, to głównie jesienią i zimą mamy ochotę poczuć smak lata. Suszona skórka pomarańczowa to doskonały dodatek do mieszanek przyprawowych. Można ją wykorzystać do ciast i świątecznych wypieków. Doskonale komponuje się z kawą i gorącą czekoladą. Suszoną i zmieloną skórką pomarańczową można też zabarwić lukier do makowca lub polewę do piernika. Dodana do potraw z drobiu nada im orientalnego smaku, a w wołowym tajine przypomni nam wspaniały klimat i kuchnię krajów Maghrebu.
Składniki
15 pomarańczy najlepiej z upraw ekologicznych - ilość i czas suszenia dotyczy suszarki MPM MSG-04
Sprzęt
obierak do warzyw i owoców
suszarka do warzyw i owoców
młynek do przypraw - korzystam z wielofunkcyjnego młynka MPM MMK-06M
Przygotowanie
Pomarańcze bardzo dokładnie umyć. Jeśli nie mamy pewności czy pochodziły z upraw ekologicznych to dodatkowo sparzyć wrzątkiem i wyszorować.
Pomarańcze obrać tak jak pokazano na zdjęciu poniżej pozbywając się albedo czyli białej części. Doskonale sprawdza się w tym wypadku dobry obierak. Skórki rozłożyć na sitach suszarki i suszyć na najwyższym poziomie grzania przez około 1,5 godziny.
Po wysuszeniu zmielić lub pozostawić w kawałka w zależności od potrzeb.
Przechowywanie
Suchą skórkę pomarańczową przechowujemy w szczelnym szklanym słoiczku.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2015/10/jak-suszyc-skorke-pomaranczowa.html