Wykonanie
Choć suszoną
skórkę pomarańczową można przygotować o dowolnej
porze roku, to głównie jesienią i zimą mamy ochotę poczuć smak lata. Suszona
skórka pomarańczowa to doskonały dodatek do mieszanek
przyprawowych. Można ją wykorzystać do ciast i świątecznych wypieków. Doskonale komponuje się z
kawą i gorącą
czekoladą. Suszoną i zmieloną
skórką pomarańczową można też zabarwić
lukier do makowca lub polewę do piernika. Dodana do potraw z drobiu nada im orientalnego smaku, a w wołowym tajine przypomni nam wspaniały klimat i kuchnię
krajów Maghrebu.Składniki15
pomarańczy najlepiej z upraw ekologicznych - ilość i czas suszenia dotyczy suszarki MPM MSG-04Sprzętobierak do
warzyw i owocówsuszarka do
warzyw i owocówmłynek do przypraw - korzystam z wielofunkcyjnego młynka MPM MMK-06MPrzygotowanie
Pomarańcze bardzo dokładnie umyć. Jeśli nie mamy pewności czy pochodziły z upraw ekologicznych to dodatkowo sparzyć wrzątkiem i wyszorować.
Pomarańcze obrać tak jak pokazano na zdjęciu poniżej pozbywając się albedo czyli białej części. Doskonale sprawdza się w tym wypadku dobry obierak. Skórki rozłożyć na sitach suszarki i suszyć na najwyższym poziomie grzania przez około 1,5 godziny.Po wysuszeniu zmielić lub pozostawić w kawałka w zależności od potrzeb.PrzechowywanieSuchą
skórkę pomarańczową przechowujemy w szczelnym szklanym słoiczku.
