ßßß Cookit - przepis na Czy Ballarini Positano zaskoczy nas pozytywnie ?

Czy Ballarini Positano zaskoczy nas pozytywnie ?

nazwa

Składniki

Wykonanie

Chyba każdy z nas wie, jak ważnym elementem kuchennego arsenału jest dobra patelnia. Przy obecnym zalewie marek i rodzajów powłok bardzo trudno dokonać trafnego wyboru.
W swojej „ kuchennej ” karierze miałam okazję sprawdzić chyba większość rodzajów patelni dostępnych w Europie i na Bliskim Wschodzie – od tych najbardziej popularnych z powłoką teflonową i ceramiczną, przez patelnie żeliwne, patelnie z powłoką granitową do naczyń ze stali 18/10 włącznie. Nie smażyłam dotychczas tylko w naczyniach miedzianych, ale…. wszystko jeszcze przede mną :)
Od jakiegoś czasu dość intensywnie testuję patelnię marki Ballarini z linii Positano z bezpieczną dla zdrowia nieprzywieralną powłoką Keravis.
W przeciwieństwie do teflonu, powłoka Keravis nie zawiera rakotwórczego kwasu perfluorooktanowego (PFOA), związków niklu ani metali ciężkich .
Do wyboru tego konkretnego modelu przekonały mnie trzy aspekty:
- odporność powłoki, którą pokryta jest patelnia na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne
- wyjątkowe grube dno i doskonale wyprofilowany, nienagrzewający się uchwyt
oraz…..
- możliwość mycia w zmywarce i używania na wszystkich typach kuchenek – od zwykłych gazowych do halogenowych i indukcyjnych.
Dla nas to bardzo duża zaleta, ponieważ ze względu na pracę mieszkamy w różnych miejscach i różne kuchenki mam do dyspozycji.
Nie bez znaczenia był też 5-letni okres gwarancyjny, zwłaszcza, że w naszym domu patelnia to jedno z najczęściej wykorzystywanych naczyń.
Zawsze kiedy sprawdzam jakość i funkcjonalność nowej patelni przygotowuję na początek trzy potrawy – jedną smażoną bez tłuszczu, drugą smażoną w głębokim tłuszczu i trzecią z niewielką ilością tłuszczu.
Tym razem zaczęłyśmy z moją Przyjaciółką Lulu od usmażenia racuchów z jabłkami – nasze wrażenia z użytkowania patelni Ballarini Positano i przepis podamy niebawem :)
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2015/10/czy-ballarini-positano-zaskoczy-nas.html