ßßß Cookit - przepis na Chipsy z mango

Chipsy z mango

nazwa

Wykonanie

Mango jest owocem o szerokim zastosowaniu. Sproszkowane zielone mango czyli amchur to bardzo popularna przyprawa w kuchni indyjskiej. Z dojrzałych owoców można przyrządzać sałatki, smoothie, dodawać do curry, ryb, ciast i wielu, wielu innych potraw. Ususzone i zmielone dojrzałe mango pięknie zabarwi lukier i nada ciekawy smak deserom.
Z mango można też przygotować przepyszne chipsy, stanowiące doskonałe uzupełnienie zdrowej diety, zwłaszcza, że owoce te zawierają dużą dawkę witamin i minerałów.
Chipsy mango można też dodać do owsianki lub jogurtu
Składniki
2-3 średniej wielkości mango
Sprzęt
multi szatkownica Tupperware
obierak do warzyw
suszarka do warzyw i owoców
Przygotowanie
Mango umyć, obrać ze skórki i poszatkować w cienkie plasterki. Miękkie, dojrzałe owoce najwygodniej pokroić przy pomocy multi szatkownicy Tupperware z regulacją grubości plasterków .
W ten sposób uzyskamy plastry tej samej grubości, co znacznie skraca czas suszenia. Możemy też oczywiście poszatkować mango w bardziej fantazyjne wzory chipsów jak widać na drugim zdjęciu :)
Pokrojone owoce ułożyć na sitach suszarki i suszyć na drugim poziomie grzania przez około 7-9 godzin.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2015/10/chipsy-z-mango.html