Wykonanie
Mango jest
owocem o szerokim zastosowaniu. Sproszkowane zielone
mango czyli amchur to bardzo popularna
przyprawa w kuchni indyjskiej. Z dojrzałych
owoców można przyrządzać sałatki, smoothie, dodawać do
curry, ryb, ciast i wielu, wielu innych potraw. Ususzone i zmielone dojrzałe
mango pięknie zabarwi
lukier i nada ciekawy smak deserom.Z
mango można też przygotować przepyszne
chipsy, stanowiące doskonałe uzupełnienie zdrowej diety, zwłaszcza, że
owoce te zawierają dużą dawkę witamin i minerałów.
Chipsy mango można też dodać do owsianki lub
jogurtuSkładniki2-3 średniej wielkości
mangoSprzętmulti szatkownica Tupperwareobierak do warzywsuszarka do
warzyw i owocówPrzygotowanie
Mango umyć, obrać ze skórki i poszatkować w cienkie plasterki. Miękkie, dojrzałe
owoce najwygodniej pokroić przy pomocy multi szatkownicy Tupperware z regulacją grubości plasterków .W ten sposób uzyskamy plastry tej samej grubości, co znacznie skraca czas suszenia. Możemy też oczywiście poszatkować
mango w bardziej fantazyjne wzory
chipsów jak widać na drugim zdjęciu :)Pokrojone
owoce ułożyć na sitach suszarki i suszyć na drugim poziomie grzania przez około 7-9 godzin.
