Wykonanie
Cześć kochani dziś na blogu będzie znów słodko i pachnąco. A to za sprawą tego pysznego ciasta, którego przepisem zaraz się podzielę. Można powiedzieć, że jest on mojego autorstwa, lekko zainspirowany
ciastem daktylowym, które to postaram się przyrządzić innym razem.Ciasto jest banalnie proste, szybkie w przygotowaniu, delikatnie pachnące
kawą z
cynamonem, wilgotne i lekkie w smaku. Co tu dużo pisać, musicie wypróbować.
Składniki:2 szklanki
mąki gryczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia bezglutenowego1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cynamonu1 łyżka
stewii lub innego słodzidła1 puszka suszonych
śliwek w
syropie bez dodatku
cukru u mnie 450g (można przygotować samemu)*1 szklanka
kawy rozpuszczalnej lub
mleka migdałowego1/2 szklanki rozpuszczonego
oleju kokosowego (można zastąpić innym)W jednym naczyniu łączymy składniki suche a w drugim mokre.
Śliwki należy zmiksować blenderem ręcznym i połączyć ze składnikami mokrymi.Następnie łączymy zawartość obu naczyń i dokładnie mieszamy aby nie było grudek.Formę do
chleba lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35 - 40 minut w temperaturze 160 ºC do suchego patyczka. Gotowe odstawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy
cukrem pudrem. Ja swoje posypałam
mąką kokosową:).
*
suszone śliwki około 3/4 szklanki zalewamy około szklanką gorącej
wody i odstawiamy na kilka godzin.
Smacznego...